Image default
Høyda

Sparebank1: Tips til en trygg førjulshandel

Shoppe-høytiden starter allerede i midten av november med Black Week, Black Friday og Cyber Monday. Fristelsene er mange, og dette er dager hvor kortet fort kan gå varmt. Her er noen tips som kan bidra til at du handler smartere og tryggere, enten det er på nett eller i butikk. 

Når tilbudene og rabattene lyser mot oss er det lett å bli revet med, og da gjør vi fort spontane og dyre kjøp som vi kan angre på siden. De største tabbene vi gjør på Black Friday og lignende dager, er å være dårlig forberedt, bli stresset av tidspress og å se oss blinde på store rabatter. Det kan derfor være lurt å undersøke og planlegge godt på forhånd. Sjekk priser, lag handlelister og ikke kjøp mer enn du faktisk trenger og lommeboka tillater.

 Stadig mer av julegavehandlingen foregår på nett, noe som også byr på nye utfordringer knyttet til sikkerhet. Ida Andberg, banksjef på SpareBank 1 Østfold Akershus sitt kontor i Moss, har flere råd du bør følge for å handle tryggere på nett i tiden som kommer. 

– Før har vi vanligvis kunne sagt at det holder med å bruke sunn fornuft, men vi ser at svindlemetodene har blitt så avanserte og autentiske at du bør gå litt mer teknisk til verks. Du trenger ikke å være dataekspert, men med noen enkle huskeregler er du langt bedre sikret, forteller Andberg. 

Hennes første tips er å kontrollere at nettstedets webadresse begynner med «https» og ikke bare «http». Med “https” er informasjonen du sender over internett tryggere, og kortopplysningene dine skal kun være synlige for butikken. Videre anbefaler hun å sjekke om nettbutikken er ekte. 

– Forbrukertilsynet har en egen liste over slike falske nettsteder. Du finner den hvis du søker på «netthandel» eller «falske nettbutikker» på nettsiden forbrukertilsynet.no. Sjekk også om du finner nettbutikken du skal handle i på oversiktssider som prisjakt.no, og om den har god omtale fra norske kunder. Enda bedre er det å sjekke om du kjenner noen som har handlet i nettbutikken tidligere, forteller Andberg. 

Hennes siste tips er at man aldri skal dele passord eller koder med andre, selv ikke med banken eller politiet.

– Det er kanskje åpenbart, men det er mange skumle og utspekulerte svindler i omløp, og det kan se ut som meldingen eller mailen er fra banken eller andre seriøse aktører. Da er det greit å huske at ingen norske banker vil be deg om å oppgi koder eller passord via en SMS eller mail. 

Utover dette anbefaler også Forbrukerrådet at du bruker kredittkort når du handler på nett og i butikk. Hvis du blir utsatt for svindel, er det ikke gunstig at kjøpene dine har blitt trukket direkte fra bankkontoen. Da vil du stå som ansvarlig for det som forsvinner fra kontoen din. Sannsynligheten for å få pengene tilbake er større dersom du har handlet med et kredittkort.

Tips til en lokal og bærekraftig handel
Nå, mer enn noen gang trenger det lokale næringslivet at vi handler lokalt. Derfor oppfordrer Andberg til å ta mye av julehandelen i de lokale butikkene. Hun påpeker at det er mange små butikker og næringsdrivende i vår region som har fått det tøft som følge av koronapandemien. 

Men, også i de vanlige kjente butikkene bør du ta noen forhåndsregler:

– Pass på at andre ikke ser koden du taster inn på bankterminalen i butikken. Ta godt vare på bankkort, passord og koder. Lær koden din utenat, og oppbevar aldri kort og kode eller personlig passord sammen, forteller hun. 

I tillegg er det ikke bare den økonomiske sikkerheten du skal tenke på i år. Andberg oppfordrer alle til å benytte seg av hele butikkens åpningstid for å unngå trengsel. Bruk gjerne «tappe»-funksjonen på bankterminalen eller betal med Vipps, som stadig flere butikker tilbyr, for å ivareta smittevern. 

Hvis du har blitt utsatt for svindel
Har du en dårlig magefølelse eller oppdager at du er utsatt for svindel? Til deg har banksjefen en klar beskjed:

– Ta kontakt med oss umiddelbart på telefon 05700! Jo kortere tid det tar før vi får beskjed, jo raskere kan vi agere og stoppe transaksjonen, avslutter hun. 

Related posts

Pongos bestselger til Jul!

mortensen

Ida Andberg: Med perspektiv på Høyda

mortensen

Høyda-planen ute på høring: LA OSS HØRE DIN MENING!

mortensen

Denne nettsiden bruker «cookies» for å forbedre brukeropplevelsen. Vi regner med at det er OK for deg. Er det ikke greit velger du det selv. Aksept Les mer

Privacy & Cookies Policy