Image default
Portrett

Fotograf Terje Madsen: På konstant leten etter det perfekte lyset

Jeløygutten, Terje Madsen (51) kjøpte sitt første speilreflekskamera da han var 13 år gammel. Den gangen var det film på rull som gjaldt. Selv om kanskje det meste har forandret seg innenfor fotoverdenen grunnet den digitale revolusjonen, så er fortsatt noe det samme. Nemlig jakten på det perfekte lyset. 

Fotointeressert har jeg faktisk vært så lenge jeg kan huske. Det startet jo med de klassiske filmrullene som ble levert inn for fremkalling. Fin periode det, men jeg lengter meg ikke tilbake dit. Den digitale fotohverdagen har gjort alt så mye enklere og mer spennende. Nå er man herre over egne bilder fra start og til mål, forteller Madsen.

Stolt av byen

I november 2018 åpnet Madsen egen fotoutstilling på Amfi Moss. Veggene i lokalet er fylt opp med bilder hvor motivene stort sett er hentet fra hjembyen, og da først og fremst sentrum. Det er ingen tilfeldighet.

– Når man stiller ut på hjemmebane så er det naturlig å benytte motiver som folk har et forhold til. Selv om det begynner å bli en god del innflyttere i byen vår, så er det fortsatt en majoritet av mennesker som har vokst opp her. Gjennom bildene mine forsøker jeg etter beste evne å få frem noe av den flotte historien som Moss kan skilte med. Jeg er som du skjønner utrolig glad i byen min, selv om jeg ikke alltid er like imponert over de lokale politikernes beslutninger, ler Madsen.

Jakter detaljene

En ting som man raskt legger merke til når man studerer Madsens bilder er den enorme detaljrikdommen. De er ikke bare svært detaljerte, men også sylskarpe. For en uinnvidd hobbyfotograf som undertegnede får man fort følelsen av at flere av bildene har blitt manipulert i et redigeringsprogram. Akkurat den påstanden får frem smilet hos Madsen.

– Du er ikke den første som sier det. Photoshop er manges venn, men jeg sverger heller til å benytte tiden mest mulig bak kameraet. Det handler mye om å forberede seg. Først må man ha en klar formening om hva man ønske å ta bilde av, og deretter må man bruke god tid på å stille inn kameraet riktig. Jeg er av den typen som ikke har tålmodighet til å sitte timevis med redigeringsverktøy. Da tar jeg heller noen ekstra timer bak kameraet ute i kulden, forteller den lokale fotografen.

Møysommelig arbeid

For de aller fleste av oss holder det greit med et vanlig speilreflekskamera når vi skal ta bilder. Et kamera som gir oss muligheter til å hente ut bilder i det elektroniske bildeformatet JPG. Det er ikke tilfelle for en som har tatt hobbyen et godt stykke videre.

– Man kan ha det helt greit med et vanlig speilreflekskamera, men det er stor forskjell på å ta et bilde eller å lage et bilde. Jo mer man ønsker å få ut av et motiv, jo bedre stilt står man hvis man har det rette utstyret. Selv benytter jeg et mellomformatskamera og alle bilder blir tatt i rå format eller Raw som det heter på engelsk. I korte trekk betyr det at bildefilen ikke er prosessert slik som for JPG. Dette filformatet må behandles i et redigeringsprogram, hvor man selv justerer kontraster, lys, farger, utsnitt med mer. Dette er rett og slett en digital utgave av de gamle negativene som alle kjenner til og som inneholder ekstremt mye informasjon, forklarer han.

Østen kaller

Selv om Madsen nesten kan sees på som en liten lokal romantiker i forhold til sine motiver, så er det langt i fra bare Moss som jeløygutten har interesse for. Han har etter hvert blitt en skikkelig globetrotter når det kommer til fotografering. Stadig på leten etter det perfekte lyset.

– Akkurat det tror jeg vel neppe at jeg noen gang vil oppleve, men i løpet av de 10 siste årene har jeg via mine reiser fått lov til å oppleve utrolig mye spennende. Turene har jeg planlagt nøye ut ifra motiver og steder som jeg ønsker å fotografere. Da er det greit å ha en kjæreste som deler dine interesser, ler han før han fortsetter. – Vi har blant annet fartet mye i Europa, men også besøkt USA, Cuba og Kina. Denne sommeren går forresten turen til tre land i Østen og den reisen gleder vi oss utrolig til, forteller Madsen.

Villig til å satse

Nå har det gått noen måneder siden Terje Madsen åpnet sin salgsutstilling på Amfi Moss og responsen har ikke latt vente på seg. Nå håper fotografen å gjøre hobbyen til et levebrød.

– Det er jo det jeg håper på. Det å få lov til å åpne sitt eget lille sted i sentrum er jo helt klart en drøm. Jeg ser jo at det er stor interesse for mine bilder og det er jo helt avgjørende. Nå må jeg bare sørge for at interessen holder seg like god fremover. Nye blinkskudd må på plass og hvem vet. Kanskje et av de inneholder det perfekte lyset, avrunder Madsen met et bredt smil.

Tekst: Petter Andresen

Foto: Jørn Mortensen


Related posts

Ole Conrad Reier (68) fra Jeløy: Lang trenerkarriere med liten og stor ball

mortensen

Én av Norges mektigste ungdomspolitikere

mortensen

Torgeir Snilsberg en orientert journalist

mortensen

Denne nettsiden bruker «cookies» for å forbedre brukeropplevelsen. Vi regner med at det er OK for deg. Er det ikke greit velger du det selv. Aksept Les mer

Privacy & Cookies Policy