Image default
Helse & Velvære Høyda

Rygge Carpet Bowls Club: Økende eldreaktivitet i

10 livsglade pensjonister hadde møtt frem til trening på Rygge Frivillighetssentral. De kippet av seg skoa og rullet ut spilleteppet. Her skulle det spilles carpet bowls.

Praten gikk nok raskere enn kulene denne formiddagen på Frivillighetssentralen i gamle Rygge bibliotek. Alle deltok i forberedelsene mens alle snakket i munnen på hverandre. Det var tydelig at dette var en stor ukebegivenhet for mange av deltakerne. 

Kulespill med plass til alle
Bowls er et spill som alle kan delta i. Her er det ingen krav til ferdigheter eller fysiske tilstander. Greier du å slippe kula, er du med.

Som de fleste vet, betyr carpet  – teppe, og bowls – kule, så på godt norsk vil det kunne kalles «teppe kule spill». Det er økende aktivitet for dette spillet i Norge, og det er allerede dannet et eget forbund. Norges Carpet Bowls Forbund er et forbund for klubber i Norge som spiller Carpet Bowls. 
Carpet Bowls, eller teppe bowls, begynte i Østfold i 2013 som en folkehelseaktivitet. Dette er knyttet til et prosjekt «Flere Freske Folk». I 2014 fikk aktiviteten tilskudd fra Helsedirektoratet etter en søknad fra Bowls Norge i samarbeid med Halden kommune. I dag er det 11 klubber tilsluttet forbundet og flere andre steder er det nå begynt å danne gode treningsmiljøer.

Vi har forsøkt å finne ut hvor mange registrerte spillere det er i Norge, men dette var ikke oppgitt på hjemmesiden http://bowlsnorge.no/

Vi er blå, og dere er rød
Da banen var klar, kaffen satt på og kopper funnet frem, var det tid for neste post – valg av lag. «Skipen» eller laglederen så det ut for at valgte seg selv. Deretter plukket de ut lagene som skulle spille mot hverandre. Vi må gjøre det slik – smilte den ene «Skipen» – ellers blir vi aldri enige om hvem som skal spille med hvem. Slik ble det også med spillerekkefølge og valg av kulefarge. Vi er blå, og dere er rød – sa den ene skipen – og sånn ble det.

Høyt nivå
Trass i mye snakk, latter og pussige påfunn, var det akkurat i kasteøyeblikket at de ble seriøse. Da ble bowlsen, eller kula, som er flat på den ene siden og ikke helt rund i vekt, kastet/rullet ut på teppet og mot en «Jack» som var plassert i den andre enden. Lå du tett på kunne de andre slå deg vekk og selv innta plassen som «nærmest».

Det var imponerende hvor god kontroll de hadde på kulene, selv om kasteteknikken varierte noe veldig. Noen siktet og beregnet før kula ble kastet, mens andre nesten bare slapp bowlsen i retning han «Jack» og landet tett på. Sånn er det – smilte den koselige gamle damen – det virker best på den måten.

17 medlemmer
Hver torsdag er det muligheter for å delta i folkehelsesporten Carpet Bowls. De har klubbtreff i de fleste Østfoldkommunene, og de arrangerer stevner hvor det er veldig bra oppslutning. Det ble fortalt at en turnering i Rakkestad hadde over 200 deltagere. Frivillighetssentralen i Rygge ved lederen Marit Frydenlund, sier at Rygge Carpet Bowls Club har i dag 17 medlemmer. Det er plass til mange fler og miljøet er meget godt. De har allerede ordnet en transportordning, slik at de henter og bringer hverandre når behovet er der.

Dette er en sport og en sosial møteplass for alle aldersgrupper. Bowls cafèene er møtesteder hvor det sosiale over kaffekoppen er like viktig som selve spillet. Spillet innbyr til «tøy og bøy» etter evne og passer for alle i alle aldre. Velkommen innom!

Virker dette spennende, så kan du ta kontakt med Marit Frydenlund i Rygge Frivillighetssentral i Larkollveien 7, 1570 Dilling Telefon: 69 70 85 47

Related posts

Fotograf Lene Stamnes Sandaunet: Ønsker deg velkommen til fotoshoot!

mortensen

Ekholtløpet skapte folkefest nok en gang

mortensen

Velværekveld for han og henne

mortensen

Denne nettsiden bruker «cookies» for å forbedre brukeropplevelsen. Vi regner med at det er OK for deg. Er det ikke greit velger du det selv. Aksept Les mer

Privacy & Cookies Policy