Image default
Portrett

Espen Lee – en pensjonert kriger

Vi møter Espen hos en felles venn etter avtale og han tar smilende i mot med et kraftig håndtrykk. Selv om han mener han er pensjonist har han travle dager. Vi måtte vente et par uker på vår avtale da han var i Kenya på fisketur. 

Det verserer mange historier om Espen Lee. Han sier at de aller fleste av dem er rent oppspinn, men legger smilende til at ingen historier på vandring starter av seg selv. Noen har vel hørt noe og fyller på litt for at de skal bli mer fargerike.

Fisking
Da vi spør om han virkelig er blitt pensjonist smiler han lurt og snakker litt ullent om gamle kunder som fortsatt trenger litt konsulent virksomhet. Verden står jo ikke rolig og når man har et kjent navn er det ikke fritt for at det blir spørsmål, og gode råd kan noen ganger være ganske dyre.

Espen slapper litt av når vi retter spørsmålene mer mot hvordan han får dagene til å gå. Jeg fisker mye – sier han og blir entusiastisk når han forteller om laksefiskevaldet han leier i Lærdal. Der har han tilgang tre uker i året og tar med seg ivrige fiskere på ukesturer. Mange betaler godt for å kunne få være med til en av Norges beste lakseelver.

Vi nevner Afrika og da forteller Espen Lee at han nå sist hadde en 10 dagers tur til Kenya for å fiske blue malin og swordfish. En fantastisk tur – sier han, selv om det bare ble noen swordfish denne gangen.

Motorsykkel
Espen er en svoren tilhenger av å kjøre motorsykkel. For ham finnes det bare en og det er Harley Davidson. Etter at han gjentatte ganger hadde besøkt USA for å kjøre sykkel gjennom forskjellige stater, har han etter hvert festet seg ved området i Midt Vesten. Her tilbringer han rundt tre uker hvert år, og tar i mot grupper som blir med ham på oppdagelsesferd langs mange av de berømte rutene. Det kjøres i økter på et par timer, hvor det så stoppes for å se på severdigheter, strekke på beina – eller for de som er belastende kan ta seg en røyk. Man forflytter seg raskt på de flotte veiene og dagsetappene kan fort ligge på over 40 mil. Tilbakemeldingene fra tidligere deltagere, er at det nesten ikke er til å fatte at de har kjørt så langt.

Deltagerne kommer ofte igjen. Vi har noen som har vært med både to og tre ganger og har gjerne med seg venner og bekjente. Dette viser vel at opplegget passer de fleste.

Trening og barnebarn
Den store mannen får et varmt utrykk i øynene når vi spør ham om barnebarn. Jeg er så heldig at jeg har fire stykker – sier han. To av mine fire sønner har fått to hver, og det setter liksom livet i et nytt lys. De er i en herlig alder, og krever kun oppmerksomhet og aktivitet. 

– Heldigvis er jeg i brukbar form enda sier Lee og legger til at han trener hver dag. Fire dager på treningssenter og et par dager med løpeturer i skog og mark. Vi er jo heldige her i Moss hvor vi har masse flott natur rett utenfor stueveggen.

Født i Arendal
Espen Lee er født i Arendal i 1955 og kom til Moss via Porsgrunn og forsvaret. Etter å ha tjenestegjort i flere land havnet han til slutt i Oslo hvor hans eldste sønn ble født. Etter et besøk hos noen venner i Moss ble de enige om at hovedstaden ikke var rett plassen for en ung gutt å vokse opp. Etter litt boligsøk fant de sin første leilighet i Trollveien. Espen bor og trives nå veldig godt i Rygge.

Caribien
Avslutningsvis forteller Espen at han om bare få dager reiser til Caribien. En gammel venn har kjøpt et hotell der, og har møtt på noen problemer som han trenger litt konsulentråd for å finne løsninger på. Vi har beregnet godt med tid slik at vi vil kunne få noen dager til soling og fisking. Han lengter etter å jakte på noen store fisker som vi vet finnes i havet der.

Det høres godt ut med en slik pensjonisttilværelse. Espen Lee koser seg med sol og fisk, men jeg bare får sitte å skrive om det. Sånn er det. Vi ønsker Espen lykke til som pensjonist, noe vi håper han får være veldig, veldig lenge. 

Tekst: Ivar B. Johansen
Foto:  Jørn Mortensen

Related posts

Erik Szkutak: Jo mindre vi er sammen, er sammen. . .

mortensen

Brede Bøe 50 år: Ønsker meg tulipaner

mortensen

Ole Conrad Reier (68) fra Jeløy: Lang trenerkarriere med liten og stor ball

mortensen

Denne nettsiden bruker «cookies» for å forbedre brukeropplevelsen. Vi regner med at det er OK for deg. Er det ikke greit velger du det selv. Aksept Les mer

Privacy & Cookies Policy