Image default
Kultur

Erik Wiborg: «Livet på Feste»

Boken til Erik Wiborg tar oss med tilbake til hvordan det var å vokse opp i etterkrigstiden og være ungdom på 50-60 tallet. For mange av oss er det et fint tilbakeblikk fra et tidsvitne som utrolig nok beskriver mange fine detaljer fra sin oppvekst. 

Den store vennegjengen som vokste opp på Feste blir stadig mindre, og 77 år etter at han ble født har Erik Wiborg tatt oss med på sin hukommelses reise fra sin barndoms rike. Vennegjengen fra etterkrigstidens Feste har sitt naturlige frafall, men de gjenværende møtes jevnlig til hyggelig samvær og utveksling av gamle minner.

Verdifulle møter
Forfatteren påpeker til avisa Høyda at disse møtene har vært meget verdifulle for oppfriskningene av hans erindringer fra den tiden, men han påpeker imidlertid at dette er slik han husker sin oppvekst og hendelsene fra den tiden.

Wiborg bekrefter at det er takket være disse møtene med sin vennegjeng fra barndommen, at han i alle disse årene har klart å holde minnene så klare. «Gjengen» har holdt sammen siden de første barnebursdagene ble holdt i oppveksten. 

Med sin lette og forståelsesfulle beskrivning av venner, kjærester og andre kjente beboere på Feste, får man som leser et bilde på hvordan liver fortonte seg på vestsiden av Ryggelandet. Her bodde det familier fra de fleste samfunnslag, men Wiborg mener at alle passet på hverandre og tok hensyn til de ulike oppvekstforutsetninger. Dette har gjort dem til en sammensveiset gjeng som fortsatt møtes til hyggelige måltider i felleskap.

Beskrivelsene fra eventyrlige barneselskap, ungdomsfester på Revlingen og utspekulerte sjekketriks på «Rølla» i Moss, gjør boken spennende for de fleste og ikke bare de som har minner fra den tiden.

Familieminnebok
Wiborg er ærlig på at det hele begynte med noen notater for at familien skulle kjenne til historien når han engang var borte. Etter hvert som notatene vokste, fikk han stadig impulser om at dette også kunne være interessant for fler enn bare familien og hans mange venner på Feste. Med bokerfaring som begrenser seg til å lese bøker, tok Wiborg kontakt med sin gamle venn og forfatter Øyvind B. Nustad. Han kunne bidra med verdifulle råd og innspill, samt nødvendig inspirasjon og motivasjon når tvilen meldte seg om at dette noensinne kunne bli en bok.

Nå er den imidlertid i handelen, og de som er interessert i lokalhistorie kan innlemme et verdifullt bidrag fra et tidsvitne som hadde oppveksten på Feste i Rygge. 

De fleste i Moss og Rygge har vel noen kjente eller bekjente i området fra jernbaneovergangen til der hvor båthavnen er i dag. Boken er å finne hos de fleste bokhandlere nær deg.

Tekst: Ivar B Johansen

Foto: Jørn Mortensen

Related posts

Moss som den den er – og var, opplag 2

mortensen

Vrengt i medvind

mortensen

Helleristningsjegerene på jakt i Rygge

mortensen

Denne nettsiden bruker «cookies» for å forbedre brukeropplevelsen. Vi regner med at det er OK for deg. Er det ikke greit velger du det selv. Aksept Les mer

Privacy & Cookies Policy