Image default
Fritid

Polarklubben; En meget lukket forening for polarbåteiere…

Det er mange ildsjeler og aktive «påfunn» sjeler rundt om i vårt distrikt. Små klubber, store klubber. Noen ganger er det ikke fler enn en liten syforening og andre ganger er det eksklusive samlinger av mennesker med en interesse som er litt utenfor oss andre. 

Jeg leter stadig etter slike klubber, og gleden var stor da jeg ved en tilfeldighet dumpet bort i en samling sprø folk som kaller seg «Polarklubben». De har sporadvis tilhold rundt sine båter i Vansjø, og båtene er av merket Polar. Den betegnes også som «sørlandssnekka» (se rammesak). For å bli medlem er det noen strenge krav som må oppfylles.

BiPolar
Opptaket av medlemmer er strengt og kravstort og skjer kun en gang pr. år. Dette av naturlige årsaker, da klubben bare har ett møte i året – St. Hans Aften. Dette møte starter med oppmøte på Elverhøy og kortesje ned til den tålmodige familien Horns brygge på Krapfoss Her blir årsmøtet blir avholdt og deretter vil feiringen av St.Hans begynne og som stadig når nye høyder. Det fremkommer veldig tydelig på bilder at det er ett medlem som helt klart ikke fyller kravet til båttype. Ei skinnende blank tresnekke ligger smilende fortøyd sammen med Polarbåtene fra Tromøya. Dette medlemmer har fått tilnavnet «Bipolar» og blitt innvilget medlemskap på grunn av at han gratis stiller med partytelt og musikkanlegg til festen. Dette henger høyt, da det faktisk ikke er pent vær bestandig.

Rangordning og lederskap
Da vi kom innpå dette ble det ubehagelig taust og ubekvemt i samtalen. Om litt kom det frem at dette var noe de ikke ønsket å snakke om, men de understreket at det var full enighet om styreformen og lederstilen. 

Etter mye fisking etter opplysninger måtte skribenten furtent gi seg og måtte konstatere at her var det fullt demokrati, bare Guldager fikk bestemme.

Uniform
Da bildene kom frem var det tydelig at det var han med den fineste lua helt klart var lederen. Stilren hvit uniform med skarpe presser og ei lue som kunne være en russisk offiser verdig. Vi mistenker at dette bildet ble tatt veldig tidlig i festen, for lederen har stram rygg og helt ren uniform. Vi etterlyste forsiktig bilder fra et senere tidspunkt på dagen, men ble møtt med hoderisting og forklaring på at de bildene hadde det dessverre ikke blitt noe av.

Samfunnsnyttige
Alle foreninger har på en eller annen måte innlemmet noe samfunnsnyttig i sitt virke. Så også i Polarklubben. For å fylle den samfunnsnyttige paragrafen i regelverket har de enstemmig besluttet å holde en guidet tur med Frokostklubben i Varnaveien rundt i Vansjø. Disse har de siste årene blitt meget populære og da Frokostklubben i Varnaveien stadig blir større, har de måtte vurdere å ta med den bipolare båten. Opplevelsen for gjestene fra Varnaveien blir selvfølgelig ikke den samme som om de fikk oppleve Polarsnekka, men…. Hva gjør man ikke i samfunnets ånd.

I skrivende stund er det opplyst at klubben består av 14 båter og en biPolar. Søknader om sponsorstøtte fra produsenten blir sendt fortløpende, men det er vanskelig å møte forståelse for hjelp til eksponering av en sådan populær båt. 

Vi ønsker Polarklubben Vansjø lykke til videre med å ta vare på båttypen som er over førti år gammel og representerer god håndverkstradisjon i Norge.

Tekst: Ivar B Johansen

Foto: Private bilder

Related posts

Vintersykling har kommet for å bli

mortensen

Barn løper til inntekt for Barnekreftforeningen

mortensen

Daniel Kobbervik jakter kongepokal og VM-suksess

mortensen

Denne nettsiden bruker «cookies» for å forbedre brukeropplevelsen. Vi regner med at det er OK for deg. Er det ikke greit velger du det selv. Aksept Les mer

Privacy & Cookies Policy