Image default
Fritid

MOJFF ung: En aktiv ungdomsgruppe i en aktiv forening

Moss og omegn Jeger og Fiskerforening er ikke bare en gjeng med gamle gubber som sitter og mimrer over gamle bragder i skog og mark. De har en meget aktiv og initiativrik ungdomsgruppe som virkelig legger seg i selen for at de ungdommene som ønsker å være med får opplevelser for resten av livet.

Og det er det dette dreier seg om – sier en entusiastisk leder Jens Kristian R. Olsen. Han bruker enormt mye av sin fritid på denne gruppa, men det gir så mye tilbake at det absolutt er verdt det mener han.

En aktiv gruppe på fem utgjør «styre» eller ungdomslederne i denne gruppa. De møtes ofte og planlegger ulike arrangementer til de forskjellige alderstrinn som omfatter ungdommene i jegerforeningen. 

Natur og friluftsliv inneholder et så stort mangfold at det innimellom må deles opp litt slik at alle kan føle mestring og ikke minst også utfordringer. De som føler at de ikke klarer eller «får det til» kan lett falle fra. Som de gode ledere de er sørger de etter beste evne for at alle skal kunne føle seg hjemme og høre til.

Flerkulturelt
Vi har et samfunn som omfatter mange ulike kulturer med de utfordringer det måtte føre med seg. Opplæring av både de unge og ikke minst foreldrene gjør at felleskapet til slutt blir meget bedre. De ulike land disponerer naturmangfoldet på ofte helt forskjellige måter og er opplært til dette. Arter og planteliv er meget forskjellig og kan skape frykt for helt ufarlige ting i naturen. Dette har vi stort fokus på – sier Olsen og legger til at vi på den måten forbereder mange til jegerprøven som ofte er det store målet.

Fiskesommer
De aller fleste starter sitt fremtidige fangstliv med fiskestanga mellom hendene. Gjennom «Fiskesommer» som er Norges Jeger og fiskerforbunds store fellessatsing hver sommer er det mange unge som får sitt første møte med det som senere skal bli dere store hobby. Moss og Omegn JFF har sitt arrangement i Nesparken med et fantasifullt oppmøte hver sommer. Det lånes ut ca. 20 stenger i korte økter, slik at alle kan få prøvet seg. Flere på brygga av gangen er ikke så lett for lederne å holde øye med. Alle bør møte med redningsvest, men de som ikke har får låne så langt det rekker.

Alle barn som deltar, får med seg en minnepremie hjem. Dette er reflekser, capser, drikkeflasker, fiskeutstyr o.l. Foreldrene og barna blir også informert om våre aktiviteter og om hvordan de kan melde seg inn for å være med på våre aktiviteter.

Mange ulike aktiviteter
Det legges opp til mange ulike aktiviteter i løpet av et år. Mange av disse er avhengig av årstidene og spenningen stiger ofte i gruppa når det nærmer seg jakt og jakttid på høsten. 

Introduseringen gjennom fiskesommer gir oss stort sprang i alder på barna. De fleste av våre aktiviteter passer nok best for unger fra 10 år og oppover – sier Olsen, men legger til at det er plass til de yngre også. Vi har nemlig noe som heter «Fiskeklubben» som gir de yngste et godt tilbud. De som har deltatt her er ofte godt forberedt for senere aktiviteter innenfor vår organisasjon.

Mange turer i nærmiljøet
Vi benytter nærmiljøet i meget stor utstrekning forteller Jens Kristian og nevner kanoturer med fiske i Vansjø. De har hytteturer på fjellet med ørretfiske og isfiske når isen er trygg å ferdes på. For de litt eldre blir det lagt til rette for deltagelse på jakt med noen eldre medlemmer og opplæring i bruk av våpen for de som måtte ønske det. Alt dette skjer selvfølgelig til enhver tid i samarbeid med foreldre og foresatte.

Mange av våre aktiviteter foregår på og rundt Jegerhytta i Mossemarka. Der kan vi lage mat på bål, vi kan lage egne sluker, binde fluer og lære å lese spor-tegn i skogen og gjenkjenne arter både i sjø og på land.

Hjemmeside
Jegerforeningen har en informativ og aktiv hjemmeside under www.njff.no. Det er bare å klikke seg frem til lokalforeningen Moss og Omegn og under fanen ungdom, så finner du lokalt stoff fra vår forening. Der vil du også finne kontaktinformasjon om du ønsker å melde deg inn, eller har spørsmål som omfatter våre aktiviteter. Vi finnes også på Facebook under MOJFF hvor vi legger ut bilder og opplevelser fra våre samlinger. 

Hele vår virksomhet er bundet opp mot bruk og bevaring av naturen og miljøet rundt oss. Mange av vår eldre medlemmer som i dag er ihuga jegere og fangstfolk har en fortid i barne -og ungdomsgruppa. En bra start på en sunn og langvarig hobby som kvalifisert bruker av vår flotte natur.

Tekst og foto: Ivar B Johansen

Related posts

Høyda avisa populær også i København

mortensen

Julekakenes historie

mortensen

Skrur sykler til den store gullmedaljen

mortensen

Denne nettsiden bruker «cookies» for å forbedre brukeropplevelsen. Vi regner med at det er OK for deg. Er det ikke greit velger du det selv. Aksept Les mer

Privacy & Cookies Policy