Image default
Høyda

Ønsker flere møteplasser på Høyda!

-Tiden som ungdom går fort, og vår ungdomstid er nå!  poengterer nestleder i det kommunale ungdomsrådet Trym Mathisen Guldvåg. – Vi har et godt håp og stort ønske om raske prosesser for å få på plass en fritidsklubb på Høyda! fortsetter lederen i det samme rådet Yasmine Ask Geverk. Og ungdommene vet hva de snakker om, etter å ha vært «innestengt» i flere år av Corona-pandemien.

Det hele begynte med noen elever fra 8. trinn ved Rygge ungdomsskole som tok kontakt med ungdomsrådet fordi man ønsker seg en ungdomsklubb på Høyda. Ja, for hvor er nærmeste fritidsklubb for ungdom i folkerike Øreåsen, Ekholt og Høyda? På Høyda Konferansen 2022 i mars ble nettopp dette bemerket av de som jobber med Høyda-planen, at det var lite tilbud til de unge i akkurat dette område. Mens fritidsklubber i andre deler av kommunen ligger nokså tett har det vært en mangelvare i Søndre bydel. Ungdomsrådet tok så tak i henvendelsen fra ungdomsskole-elevene og nå går det slag i slag med besøk i de ulike politiske utvalgene, ordførerbesøk og befaringer ved ulike fritidsklubber i kommunen. -Håpet er å få midler på neste års kommunebudsjett, forteller Trym – Og kanskje noe oppstartshjelp ved ulike søknadsmidler andre steder.

Nå er de engasjerte ungdommene i gang med å diskutere mulige plasseringer for fritidsklubben. -Her på Høyda er det sentralt og enkelt å komme seg til for mange – konstaterer Yasmine. -Langs Varnaveien en plass blir det lett for ungdommer fra både Ekholt, Øreåsen og de mer syd for Bredsand å finne sammen. Et «midt i mellom» sted, hvor bussen også går, påpeker hun.

Trym tenker at fritidsklubben ikke trenger å være så organisert med masse aktiviteter hele tiden. Men like mye være et sted for å møte andre ungdommer og bli kjent med andre. En pause fra hjemmet.  

– Men vi ønsker at det skal være ansatte der – noen som er gode med ungdommer, sier Yasmine. -For å ivareta at det er trygt der – og ha andre voksne å snakke med enn foreldre, hvis man ønsker. De istemmer at en godt drevet fritidsklubb kan virke forebyggende for rusmisbruk blant unge. – Og det trenger ikke nødvendigvis å bli masse høy musikk og bråk med en fritidsklubb, så lenge ungdommer har noe å gjøre, sier Trym. Ungdommene tenker også på fremtiden: -Hvis ungdommene får gode minner fra oppveksten på Høyda, øker sjansen til at man vil flytte tilbake hit når man kanskje har vært noen år andre steder.

Det jobbes i disse dager med å få på plass en egen Høyda-plan og her er også behovet for møteplasser tatt opp som tema. Også utendørs. Og viktigheten av å gå og sykle, med blant annet tanke på Folkehelsen. På Høyda/Ekholt bor det mange mennesker i området, og vi vet vi det blir flere og flere eldre. To spreke pensjonister fra Ekholt som er ofte ute og beveger seg utendørs, er Tor Holmsen og Ebba Rysst. 

– Jeg går to timer hver dag, forteller Tor. Ebba ønsker seg flere benker i nærområdet. – På gåturen til apoteket ved Rygge Storsenteret kan jeg kjenne på behovet for å sette meg for en pause underveis. Da savner jeg flere benker. -Gåturer i Herregårdslandskapet forbi Carlberg-undergangen tør jeg ikke lenger, her er det for få benker å hvile seg på underveis. 

De to er skjønt enige om at en benk i området ved Ekholt golfklubb/Carlberg-jordet hadde vært fint.

Hvor er så de trivelige møteplasser utendørs på Høyda, uansett alder? For ikke alle vil bare sitte inne og drikke kaffe. Randesund Hageby utenfor Kristiansand er et eksempel som får det til! Her lokkes de godt voksne til å flytte inn i leiligheter, med minigolf-anlegg og bocciabane utenfor. Og eget snekkerverksted. Møteplasser! For mange er det betydningsfullt å bare ha et trivelig utested hvor man kan se på folk og liv. Hvis man skal treffe folk på Høyda, må det kun skje innendørs, på en solfylt dag? Det kan like godt skje på en benk i en liten park, hvor det ligger en kaffebar like ved, hvor en kan invitere på en «take-away». Hva med å anordne små hvileplasser, små torv eller mini-parker, hvor det er benker og «sitt ned» – plasser, gjerne kombinert med noen lekeapparater eller utendørs treningsapparater? Alt areal som i dag er avsatt til bilparkering, trenger ikke tjene denne hensikten. Små grønne aktive lunger kan etableres som en del av de store, sorte asfaltflatene.  Altså ikke bare en enten eller løsning, men en både og løsning. Det er tid for å tenke kreativt og nytt om møteplasser på Høyda!

Related posts

Fotograf Lene Stamnes Sandaunet: Ønsker deg velkommen til fotoshoot!

mortensen

Grand Barber Herrefrisør med storfint politikerbesøk!

mortensen

Moss Billakkering: Går inn i jubileumsåret med en høy andel av «girlpower»

mortensen

Denne nettsiden bruker «cookies» for å forbedre brukeropplevelsen. Vi regner med at det er OK for deg. Er det ikke greit velger du det selv. Aksept Les mer

Privacy & Cookies Policy