Image default
Hjem & Fritid

Lenge leve oljefyren, kun bioolje som gjelder

Det er nå sju år siden Stortinget varslet at fossil oljefyring ville bli forbudt. Om snaue to måneder trer de nye forskriftene i kraft. Er du en av de som fortsatt ikke har fått gjort noe med oljefyren så er det mulig å få hjelp. Det trenger heller ikke å koste skjorta. 

Det faktum at fyring med fossil olje eller parafin nå er på god vei til å fases ut kan vel ikke akkurat kalles for noen nyhet. Stortinget varslet allerede i 2012 at det ville komme en forbud, men det skulle gå hele fem år før forskriftene kom. I 2018 vedtok regjeringen ytterligere utvidelse av forbudet og nå er det ingen vei tilbake. Fra og med 2020 er det rett og slett ulovlig med noen ytterst få unntak.

Ikke kast ut oljefyren
Firmaet VVTeknikk på Dilling har i lengre tid utført oppdrag for både kommuner og private som til nå har benyttet fossilt brennstoff til oppvarming. De mener at informasjonen som har kommet Miljødirektoratet, Enova og andre statlige organer har vært misvisende og direkte feil. Selv om man nå må forholde seg til mer miljøvennlig måte å fyre på, så er det ingen grunn til å få panikk, forteller daglig leder Truls Kristiansen.

– Nei, på ingen måte. Flere av de som til nå har benyttet seg av oljefyring har fått det for seg at de nå må fjerne anlegget, men det stemmer ikke. Det blir på ingen måte ulovlig å benytte oljefyren men man kan ikke lenger benytte fossil olje. Med relativt enkle og ofte rimelige grep kan man konvertere fyringsanlegget til bioolje og for de som i dag har et velfungerende fyringsanlegg så vil det jo være helt tullete å fjerne oljefyren, uttaler han.

Flere veier til målet
Kristiansens erfaring er at fler og fler nå har valgt å gå for en ombygging i stedet for å fjerne oljefyren helt. Til de som fortsatt ikke har løst utfordringen med en omlegging har han følgende forslag. 

– Det rimeligste alternativet er å fylle bioolje direkte i den tomme oljetanken uten å rengjøre på forhånd. Det vil i de fleste tilfeller fungere, men det krever utskifting av forfilter sannsynligvis flere ganger i løpet av fyringssesongen. Vi anbefaler derfor rengjøring av oljetank. Når det gjelder oljebrenner så anbefales utskifting til ny bioolje-brenner og bioolje-avlufter. For å redusere kostnader, kan den gamle brenneren benyttes, men det kreves da en service av denne. Dersom brenneren ikke fungerer godt på bio, så har vi alltid på de oppdragene som vi har utført med oss bioolje-brennere i bilen, som kan monteres med en gang, forteller Kristiansen.

Fortsatt en jobb å gjøre
Nå er det ikke mer enn snaue to måneder igjen før forbudet mot bruk av fossil fyringsolje og parafin til oppvarming av boliger og næringsbygg trer i kraft. Med oppvarming menes da ikke bare av rommene, men også av varmtvannet og ventilasjonsluften i bygningene. Tror du at kommuner og privatpersoner nå så godt som har kommet i mål i forhold til de nye kravene?

– Råde kommune er i hvert fall i mål for den jobben er det vi som har utført, ler Kristiansen før han fortsetter. – Jeg tror nok helt klart at det finnes både kommuner og private som fortsatt har en jobb å gjøre. I enkelte tilfeller kan man nok få en dispensasjon, men det tror jeg nok vil sitte langt inne. Det er som du sier snaue to måneder igjen og det lønner seg nok å ta tak i dette innen fristens utløp, forklarer Truls Kristiansen.

Tror du at noen vil la være å foreta endringene i den tro at de fortsatt vil få tilgang til fossil fyringsolje etter at nye bestemmelser trer i kraft over nyttår?

– Det er det umulig å svare på. Noen vil kanskje ta sjansen, men da kan man jo risikere at det blir en fryktelig kald vinter. Slik jeg har forstått det er det kommunene som vil få ansvaret med å kontrollere at forbudet overholdes. De kan få utlevert lister over hvem som har kjøpt inn fossil fyringsolje og parafin fra alle leverandører så det er vel ikke så smart å satse på at man går klar, avrunder Kristiansen.

Tekst: Petter Andresen
Foto: Jørn Mortensen

Related posts

Belly Art – Kroppsmaling på høygravid mage

mortensen

Obs Bygg Moss har grill sesong hele året

mortensen

«Luft til luft, går som varmt hvetebrød»

mortensen

Denne nettsiden bruker «cookies» for å forbedre brukeropplevelsen. Vi regner med at det er OK for deg. Er det ikke greit velger du det selv. Aksept Les mer

Privacy & Cookies Policy