Image default
Mat & Drikke Rygge Storsenter

Coop Obs: Fårikålen holder fortsatt stand

For svært mange er den karakteristiske duften av fårikål i hjemmet forbundet med gode minner. Nesten litt i den romantiske retningen. Hos Coop Obs på Rygge storsenter merker de godt at den tradisjonsrike middagsretten fortsatt står seg godt. Den er rett og slett høstens høydepunkt.

Når en matrett har sin egen dag, ja da sier det egentlig det meste om populariteten. Hele 70% av Norges befolkning spiser fårikål hver høst. Hos Coop Obs på Rygge storsenter sørger blant annet Wenche Olsen for at mossingene får tilgang på det de måtte trenge for å kunne lage Norges nasjonalrett. 

– Hos oss kommer man til dekket bord for å si det slik. Vi har faktisk laget en egen øy ute i butikken hvor man får tilgang på alt man måtte trenge. 

Her finner du blant annet kjeler, pepperholdere, kål og poteter. Kjøttet du måtte ha behov for finner du selvfølgelig i kjølediskene like ved, forteller Olsen.

Holder på tradisjonen
Leter man i kokebøker eller på internett finner man selvfølgelig ulike måter å lage fårikål på. Noen varianter er av lokal art mens andre prøver seg litt mer i den internasjonale retningen med bruk av for eksempel hvitløk. For Wenche Olsen som er salgsleder for ferskvareavdelingen er det kun en måte å lage den på.

– Det må være slik bestemoren min lagde den. For meg personlig gjør det ikke noe at det er litt fett blant kjøttbitene. Det setter jo bare en god smak, forklarer hun.

Lammebog er bestselgeren
Det er nok ikke alle som er enige med ferskvaresjefen i at det tradisjonelle fårikålkjøttet fortsatt er best, for mange velger nå i stedet å bytte det ut mot lammebog. Hos Coop Obs har de i september solgt mellom 300 og 500 kilo med lammebog i uken, mens salget av fårikålkjøtt har ligget på en tredjedel av dette igjen. Uansett hva man måtte velge så blir det jo feststemning, mener Olsen.

– Dette er jo verdens enkleste rett å lage og selv om man velger bort de fettrike stykkene så smaker det jo godt allikevel. Spesielt hvis man lar den stå en dag før man serverer den. Da er den jo rett og slett magisk, uttaler hun.

Ny høytid i vente
I skrivende stund går fårikålperioden mot sin slutt. September er jo selve høydepunktet for Norges nasjonalrett og Olsen merker at kundene begynner å bli fornøyde.

– Når man har spist fårikål i fem til seks uker og da gjerne et par ganger ukentlig som de mest hardbarkede har gjort så kommer du jo til et metningspunkt. Da legger både kundene og vi om fokuset. For vår del dreier det da mot julehandelen og all den gode maten som hører til. Dette er den flotteste tiden på året her i butikken spør du meg. Da pynter vi opp i stor stil og fyller hyller og disker med masse god mat. Jeg har begynt å glede meg allerede jeg, avrunder Wenche Olsen med et smil.

Tekst: Petter Andresen
Foto: Jørn Mortensen

Related posts

Herman snekrer øl- og vinkasser av resirkulert treverk

mortensen

Mix Rygge Storsenter; Softis om vinteren er undervurdert

mortensen

Norges største utvalg av øl?

mortensen

Denne nettsiden bruker «cookies» for å forbedre brukeropplevelsen. Vi regner med at det er OK for deg. Er det ikke greit velger du det selv. Aksept Les mer

Privacy & Cookies Policy