Image default
Ukategorisert

Obs Bygg Selvforsynt med solcellestrøm

Siden 2019 har Obs Bygg på Årvollskogen vært selvforsynt med strøm, takket være et 400 kvadratmeter stort solcelleanlegg på taket. – Vi jobber mye med bærekraft, forteller daglig leder Ann Kristin Strand. En skjerm ved inngangen viser i hvor mye strøm som produseres i sanntid, noe kundene har lagt merke til. 

– Mange kunder er genuint interessert i solceller, og noen blir stående å følge med på skjermen før de starter handleturen, sier Strand. På skjermen kan man se hvor mye strøm som produseres til enhver tid, og hvor mye strøm som har blitt produsert hvert år siden 2019. Årlig produserer solcellene på taket hele 70.000 kWh.

Varehuset var det aller første i Norge hvor Coop satset på solceller, og her har det fungert såpass godt at det det nå er fire andre varehus på Østlandet som har lignende innstallasjon, ytterligere tre er planlagt – blant annet et nytt varehus i Østfold. 

– Motivasjonen bak anleggene er blant annet å ta det bærekraftige skrittet og å skaffe oss mer erfaring, forteller Terje Hauer, teknisk sjef i Coop Øst. Så lenge sola skinner så går vi i null her, forklarer han. Store deler av året produserer anlegget på taket altså nok strøm til å drive det 9000 kvadratmeter store varehuset, og på dager med ekstra mye sol blir det også en del overskuddstrøm som bidrar til samfunnet, forklarer Hauer.

Videre kan han fortelle at varehuset er bygget energismart, og at de blant annet bruker energibrønner for å kjøle ned bygget om sommeren. – Kaldt grunnvann pumpes opp fra bakken for å kjøle ned luften, og det alene er nok til å kjøle ned hele varehuset om sommeren. Vi bruker ikke aircondition, sier Hauer. 

Tar man en titt på grafene ved inngangen til Obs Bygg så ser man at anlegget produserer mye strøm fra mars og til oktober, også på dager hvor det er overskyet. Strålingen fra sola trenger gjennom, forteller han. – Dette er et eget fag, og det er mye kompetanse som trengs i et slikt anlegg. Plassering, riktig materialbruk og størrelse har alt å si for å få riktig utnyttelse, forklarer Hauer. – Vi ligger veldig bra til med tanke på solcelleanlegget, skyter Ann Kristin Strand inn. 

De ansatte i varehuset får også mye opplæring i bærekraft og kildesortering. – Vi jobber hele tiden med å gjøre de ansatte mer bevisste, sier hun. Kundene vil blant annet finne ukurante varer til nedsatt pris flere steder i varehuset. Små skader, ødelagt emballasje eller lignende har ofte lite å si, og på Obs Bygg setter de heller ned prisen enn å returnere varen til leverandør eller i verste fall kaste den. Strand forklarer at de sorterer alt avfall, som i et slikt varehus er utrolig mye forskjellig, og at målet er null restavfall. Bærekraft er helt framme i panna på oss, sier Strand avslutningsvis.

Tekst og foto: Lasse H. Hansen

Related posts

Høyda Cafe og Varmmat – nå med på Just-Eat konseptet

mortensen

«Bli ny dag» med gaver for over 20.000,-

mortensen

Terrigeno – Suksess under pandemien

mortensen

Denne nettsiden bruker «cookies» for å forbedre brukeropplevelsen. Vi regner med at det er OK for deg. Er det ikke greit velger du det selv. Aksept Les mer

Privacy & Cookies Policy