Image default
Hjem & Fritid Ukategorisert

Høyvekta Brukthandel; byens eldste gjenbrukshandler

Kravet om gjenbruk blir stadig sterkere. Dagens samfunn er sløsere og forbrukere smiler byens mest kjente antikvitets og gjenbrukshandler Arnulf Johannessen. Han har drevet handel med brukte møbler og snurrepiperier siden 1999 og har butikken full av gamle, gode kvalitetsvarer som har mange år igjen.

Det var et reklameskilt om opphørssalg som satte Johannessen på ideen om at denne form for virksomhet kanskje var noe for ham. Skiltet tilhørte brukthandler Ulf Skøien i Harald Hårfagres gate.  Han ønsket på denne måten å få solgt unna en del varer før han stengte butikken for godt. Avgjørelsen om nedleggelse var tatt, da han ikke lenger hadde overskudd til å fortsette.

Skal du stenge?

Arnulf Johannessen stilte spørsmålet litt forsiktig. Ja – kom det kontant fra Skøien, om du ikke har lyst til å overta? Johannessen fikk betenkningstid og forela dette for sine mest betrodde rådgivere. Nemlig moren og broren. Etter et par dagers diskusjoner og finlesning av regnskapstall var overtakelsen et faktum. Arnulf Johannessen var den nye eieren av Høyvekta Brukthandel. Det var med en stor klump i magen kunne Johannessen betro oss. Han hadde nemlig nettopp fått ny jobb som gartner i Oslo Park og Kirkegårdetat. Denne takket han høflig nei takk til og satte kursen mot Harald Hårfagres gate 5. Nervøst tittet han på seg selv i speilet og kunne opplyse mannen der inne om at nå var anleggsgartneren 40 år gammel og selvstendig næringsdrivende.

Fjordveien 13

Høyvekta Brukthandel ble værende i Harald Hårfagres gate frem til 2007. Da hadde gravemaskinene fått snusen i dette fine området, og var ikke sene om å jevne det med jorden. Arnulf tok med seg rubbel og bit i det allsidige varelageret og flyttet til et noe mindre lokale i Fjordveien 13. Herfra drev Arnulf med god hjelp av sin bror og moren i hele ti år. Familien steppet inn når jeg trengte dem og har gjennom alle årene vært til uvurderlig god hjelp – forteller Johannessen. Enkelte gamle flotte eikebord er temmelig vanskelige å flytte på egenhånd – smiler gjenbrukshandleren. Da er broder’n god å ha.

Gravemaskinspøkelsene innhentet nok en gang denne driftige forretningsmannen. Nå var det rivningsspesialistene til Bane Nor som satte en stopper for videre drift i Fjordveien 13. Etter å ha holdt til ved byens mest trafikkerte gate måtte Johannessen igjen på leting etter lokaler. Denne gangen var det hans gamle huseier fra Harald Hårfagres gate som igjen ble redningen.

Buen 1

Denne gangen har jeg flyttet for siste gang – sier Arnulf alvorlig og legger til med et lurt smil at hvis det skulle skje, så er han nærme nok til pensjonering.

Flyttingen hit til Buen skjedde i 2017 og har vist seg å være et fantastisk sted for min type virksomhet – smiler han. Her er det fint med parkering, har Kiwi som nabo og…. ikke minst – vi ligger meget sentralt plassert historisk og midt i handelsområdet «Høyda». 

Lokalhistorie

Hele området oser av lokalhistorie – sier Arnulf fornøyd. De fleste i Moss har jo hørt og lest om -og fra denne mannen. Hans lokalhistoriske kunnskaper overgår de fleste med detaljer som selv de involverte ikke hadde husket om de hadde levd. Gjenbrukshandleren har skrevet flere bøker, de mest kjente er kanskje serien om Mossekvinner. Han er også en flittig skribent i lokalavisene med sterke meninger om alt han finner av forsømmelse, urett og historiske ødeleggelser. Slike vaktbikkjer skulle vi vitterlig hatt flere av i vårt nærmiljø. Han har en god egenskap til å sette fingeren på urett og rettferdiggjøre det med lokal historiekunnskap som få kan gå ham i rette med.

Motesvingninger

Gjenbruk er blitt meget populært – smiler handelsmannen. Hva etterspørselen skal være om en uke hadde vært morsomt å vite. Det svinger som moter. Nå har vi fått så mange utrolige medier å spille musikk på, så nå er jammen de gamle LP platene på topp igjen. Han sier videre at det daglig er etterspørsel etter de gamle mestere og artister som holder høy kvalitet. Det er etterspørsel etter det meste, men utøveren på platen må ha et kjent navn, ellers blar kundene lett forbi den. Han forteller også at han gjerne kjøper LP plater, om de har den rette kvaliteten og er med de kjente artistene. 

Pandemien har også vært en stor belastning for Høyvekta Brukthandel. En slik virksomhet har ikke store økonomiske reserver, så takket være en forståelsesfull huseier og noen oppdrag i gartnerfaget, har det vært mulig for Arnulf å overleve denne trange tiden. Nå er han imidlertid på plass igjen, med munnbind og spritflaska klar på innsiden av døren ønsker han kundene sine velkommen tilbake til Høyvekta Brukthandel. Hvor det er? Det ensomme huset på parkeringen til Kiwi i Høyda krysset.

Tekst: Ivar B Johansen

Foto: Jørn Mortensen

Related posts

Biltema: Fra 10 til 60 varehus på ti år

mortensen

Moss Hagemaskinservice: 4000 produkter til hage og skogbruk

mortensen

Mix Rygge Storsenter; Softis om vinteren er undervurdert

mortensen

Denne nettsiden bruker «cookies» for å forbedre brukeropplevelsen. Vi regner med at det er OK for deg. Er det ikke greit velger du det selv. Aksept Les mer

Privacy & Cookies Policy