Image default
Mat & Drikke

Sjokolade – kvaliteten settes i høysetet

Det er tirsdag formiddag. I produksjonslokalet på Røed gård er Anne Kristin Bakke i full sving med å produsere sjokolade til jul. Det er ikke hvilken som helst sjokolade, men det hun selv kaller for «folkets favoritt».

– Det du ser som blander seg i bollen nå er helt klart min mest etterspurte sjokolade. Karamellisert pekannøtt med fingersalt. Jeg er så heldig å ha tilgang på svært gode råvarer. Her benyttes kun kakaobønner av ypperste kvalitet og da blir jo smaken deretter. Det å ha tilgang på gode råvarer gjør det jo bare ekstra artig for en sjokolademaker å leke seg litt, smiler hun.

Knekte koden tidlig
Det er liten tvil om at Bakke er lidenskapelig opptatt av sjokolade. Hun gir undertegnede en grundig innføring i forskjellene og smaksprøver hører jo da selvfølgelig med. Det knekkes, det luktes, det smakes og diskuteres. Det hersker liten tvil om at man sitter overfor en virkelig kjenner.


– For å være helt ærlig så har jeg alltid vært opptatt av godteri. Det startet vel egentlig når jeg fant mammas kokebok på kjøkkenet. Da skjønte jeg at det faktisk gikk an å bli selvhjulpen på sjokolade, ler sjokolademakeren høyt.

Slår på sjokoladetromma
Det er ikke bare Moss by som har jubileum neste år. Det har også Dragelade, som er navnet på Bakkes lille sjokoladeimperium. I 2020 har hun faktisk holdt stand på Røed gård i 10 år og det skal selvfølgelig markeres med en «tre retters meny».

– Da er det på tide å slå på stortromma. Det er byjubileet jeg først og fremst har i tankene og planen er å ta frem tre virkelige godbiter. Den ene er selvfølgelig min storselger med pekannøtt og fingersalt. Så har jeg tenkt til å produsere en sjokolade med en touch av Christian Frederik konjakk. Den siste er faktisk med en urt som vokser langs Vansjø. Det blir en hvit sjokolade med mjødurt og et kraftig sting av sitrus. Et skikkelig smaksbombe for å si det slik, forklarer hun.

Mottar smakstips
Nå som julehøytiden nærmer seg med stormskritt økes jo selvfølgelig aktiviteten på kjøkkenet hos Anne Kristin Bakke. Det produseres både til det lokale utsalget på låven, til ulike firmaer og selvfølgelig til Dragelades egne hærskare, nemlig de som har tegnet et konfekt abonnement.

– Mine abonnenter er selvfølgelig viktige for meg. De får tilsendt en eske med årstidenes smaker seks ganger i løpet av året, og det hender faktisk at de er med på å prege de ulike smakene. Flere av de er ivrige når det kommer til forslag på smaker og noen ganger får de viljen sin, ler hun. 

Opptatt av likestilling
Under praten rundt bordet penses samtalen inn på hvem det er som først og fremst er mottager av håndverket i sjokolade som blir produsert ute på Røed gård. Bakke er ikke i tvil om det er kvinnfolkene som ruler og det mener hun nå at det er på høy tid å få gjort noe med.

– Jeg ønsker å slå et slag for sjokoladelikestilling. Hvorfor er det damene som både skal motta og som til slutt er de som setter de frem på bordet? Jeg mener bestemt at nå må gutta komme på banen. Hva med å sette frem litt håndlaget sjokolade til tippekampen i stedet for potetgull? Det tror jeg faktisk hadde slått godt an. 


Når det er sagt så er det jo viktig at man tar frem sjokolade med et klart mannepreg. Øl og sjokolade er faktisk en veldig smakfull kombinasjon, avrunder «kakaokunstneren» før pliktene på ny kaller.

Tekst: Petter Andresen/Foto: Jørn Mortensen

Related posts

Moss300 vinen er klar

mortensen

Nå får du BubbleTea på Høyda

mortensen

Ertnes med ordentlige smørbrød

mortensen

Denne nettsiden bruker «cookies» for å forbedre brukeropplevelsen. Vi regner med at det er OK for deg. Er det ikke greit velger du det selv. Aksept Les mer

Privacy & Cookies Policy