Image default
Mat & Drikke

Moss 300 Amber Ale – byens jubileumsøl

Byens 300 års jubilé markeres på alle tenkelige måter. Mosseølets venner har sitt eget jubilé og de har ikke ligget på latsiden. Mange hoder og hender har vært i gang for å finne frem til det som nå blir presentert som Mosseølets Venners bidra til alle de markeringer som finner sted neste år.

Ølet er nå klart og blir presentert under navnet «Moss Amber Ale» og er videreføring av en flytende kulturarv gjennom 200 år som presenteres i dette ølet. Dette ølet er dedikert byens innbyggere og feiringene som skal gjennomføres i 2020 sier en opprømt Kenneth Falck som er styremedlem i Mosseølets Venner.

Førsteklasses råvarer
Moss Amber Ale er et overgjæret jubileums øl brygget på førsteklasses råvarer, bl.a. byggmalt av typen Pale Ale, Münchner og Crystal, samt humlet med Perle og aromahumlen Cascade. Dette gir et kobbergyllent brygg med en dedikert maltkarakter og balansert malt og humlearoma. Ølet er brygget i tråd med rike tradisjoner fra Moss Bryggeri, anno 1838.

Bredt samarbeid
Alt øl som produseres med tradisjoner fra gamle Moss Bryggeri, er et utstrakt samarbeid med flere parter. Ølet blir brygget ved Berentsens Brygghus i Egersund. Rettighetshaver Vidar Salbuvik og distributør Varnaveien Mineralvann er sammen med Mosseølets Venner betydningsfulle bidragsytere i alle de øltyper som har vokst frem i vårt «ølrepertoar» som etter hvert omfatter hele seks forskjellige øltyper i tillegg til dette siste jubileumsølet. Anstrengelsene som legges ned i dette arbeidet er stort og betydningsfullt. Det sørger for å videreføre en flytende kulturarv som om kort tid vil strekke seg 200 år tilbake i tid.

Moss Amber Ale
Mosseølets Venner har gjennom sitt seriøse og «upartiske» testpanel og foretatt en test av byens nye jubileums øl. Panelet består av en gruppe som gjennom mange år har utviklet sitt syn og forståelse på øl litt mer enn gjennomsnittet. Mosseølets Venner ble stiftet i februar 1995 og her dermed også et jubileum som ikke skal gå ubemerket hen, smiler Kenneth Falck, og minner om at 25 år for en slik forening er verdt å merke seg. 
For denne foreningen er øl en vitenskap og de er sjelden nådige i sin dom, om det skulle falle dårlig ut.

Resultatet av testen har blitt oversendt oss fra styret i foreningen og vi velger å referere denne ordrett:

– Farge: Suveren gyllen farge.
– Duft: Svak, litt fruktig. God duft
– Skum: Overraskende bra «fløtelag» som holdt seg ganske lenge.
– Kullsyre: Meget god, tett og varig kullsyreutvikling. – Smak: Fyldig og rik på smak. Meget god body. Kanskje litt dominerende bitter-toner. Savnet litt mer maltsødme.
– Ettersmak: Litt dominert av bitter-toner 

Terningkast: 5  
Styremedlem Kenneth Falck legger til at det er viktig at siden dette er en Ale (overgjæret øl), bør den ikke serveres kjøleskapskald. Den smaker best fra 8 – 12 grader. Han legger til slutt til at hele panelet synes dette var et godt øl som foreningen trygt kan sette sitt navn ved.

Tekst: Ivar B Johansen/Foto: Jørn Mortensen

Related posts

Snikgjest på Bredsand – Et lite mekka for lokalprodusert mat og drikke

mortensen

Varnaveien Mineralvann AS: – nå også med eksklusiv kaffe

mortensen

Forsyner Norge med kaffemaskiner

mortensen

Denne nettsiden bruker «cookies» for å forbedre brukeropplevelsen. Vi regner med at det er OK for deg. Er det ikke greit velger du det selv. Aksept Les mer

Privacy & Cookies Policy