Image default
Profil

Nils Martin er generalen på Øre

I 40 år har Nils Martin Olsen (63) stått på for idretten i Moss. Alle som har vært mye på Melløs eller i Mossehallen har nok på et eller annet tidspunkt sett Nils Martin i full sving. 

Han er sjefen for garderobene er i orden på både Melløs og Bellevue, samtidig som han har et trent øye for søppel og annet rusk. Ligger det på feil sted, ja da blir det ikke liggende lenge. Ting skal være på stell når arbeidsjernet fra Tronvik er på jobb.

Et vandrende idrettsleksikon
Selv om Nils Martin ikke har noen lang idrettskarriere selv, så betyr ikke det at han ikke har kontroll på sportsfronten. Han er nemlig selvskreven i kategorien for sportsidioter. Blant sine arbeidskollegaer så regnes han for å være et vandrende idrettsleksikon og spesielt ballidretter ligger hans hjerte nær. Er det hjemmekamp på Melløs eller Bellevue så er Nils på plass. Det samme er han om herrelaget til Herulf spiller i Mossehallen. Han er en lokal superpatriot med et stort hjerte for byens idrettsliv. Når vi ber han om å trekke frem et lokalt sportsminne som fortsatt sitter klistret i minnet så kommer svaret kjapt.

– Cupkampene der Moss møte Raufoss i 1977. De måtte spille tre kamper i kvartfinalen for å avgjøre hvem som skulle gå videre. Det var det dessverre Raufoss som gjorde.

– Hva var det med disse kampene som gjør at du velger å trekke de frem blant mant mange gode minner?
– Regnværet på Melløs i kamp nummer to. Det regnet noe helt utrolig. Kampen endte for øvrig 2-2, minnes Olsen. 

Tar jobben seriøst
Blant arbeidskollegaene i Moss Drift og Anlegg går Nils bare under navnet generalen på Øre. Selv om han har et ansvar på flere arenaer, så er Ørebanen noe spesielt. Her har han ikke bare garderobene men også merking av banene som sitt ansvarsområde. Det tar han på dypeste alvor. Ting skal være på stell. Når tiden strekker til går han heller ikke av veien for å klippe litt gress i skråningene rundt banene også. Det skal være stil. Under arbeidsøkta går han heller ikke av veien for å slå av en trall. 

– Jeg liker å synge litt til arbeidet. Noen ganger tar jeg en jeg kan, men ofte kommer teksten mer spontant, ler han.

Elsker tøys og tull
Det faktum at Nils Martin fortsatt er leken har flere av hans arbeidskamerater fått merke. Han har vartet opp med flere egne varianter av lunchkaffen inklusive både Zalo og pepper til kollegaenes store overraskelse.  Det er helt greit forteller Olsens sjef, Tiril Emma Børresen Tjelflåt.

– Nils er bare en topp kar. Det at han fortsatt holder på med litt tøys og tull er bare noe vi alle setter pris på. Det skaper god stemning. For øvrig har jeg bare positivt å si om han. Nils er aldri borte fra jobb og du trenger ikke passe på om han jobber. Han er en fantastisk gutt. Det syner deler vi alle, forteller Børresen Tjelflåt.

Litt utradisjonell
På fritiden går det selvfølgelig for det meste i sport. Nils er også en ivrig tipper og i og med at han er glad i å tippe fotball blir det jo naturlig å spørre hvilket av de engelske klubbene som han holder med. Er det Liverpool eller Manchester United?

– Det er faktisk ingen av de. De er Crewe Alexandra som er laget mitt. De begynte jeg å holde med den gangen som Jimmy Greenhoff spilte for de. Crewe er jo ikke noe toppklubb, men det er min klubb og det holder for meg, forklarer han bestemt.

Sans for små kuler
Selv om ballidrett alltid har betydd mye for ildsjelen fra Tronvik så er det faktisk ikke en stor ball fylt med luft eller en litt mindre ball fylt opp med klister som opptar han mest. Den kan vel egentlig ikke kalles for ball i det hele tatt, men en kule. 

– Du tenker på snooker? Ja, det er en sport jeg synes er utrolig artig å se på. Det er utrolig hva de klarer å få til med de små kulene. Når det er snooker på tv så sitter jeg klistret foran skjermen. Det er favoritten, forklarer han.

Tidenes fulltreffer
Selv om Nils Martin for det meste har benyttet tiden til å se på at andre har utøvd sin idrett så blir det feil å si at han ikke har en egen idrettskarriere. Han spilte nemlig bedriftsfotball for Moss Kommune den gangen 11`er-fotball var populært. Selvfølgelig har humørsprederen et minne å dele fra tiden han regjerte ute på banen på Øre med fotballstøvler på.

– Skal jeg trekke frem et øyeblikk så må det bli da vi møtte Moss Lysverker. Jeg mener det var den aller siste sesongen med 11’er-fotball. Da fikk jeg et drømmetreff av det sjeldne fra langt hold. Ballen føk inn i nota bak han som stod i mål. Et stort øyeblikk som jeg vil huske så lenge jeg lever, mimrer han.

En tid for alt
Selv om Nils Martin trives som plommen i egget med jobben for Moss Drift og Anlegg så har alle karrierer en slutt. Selv også for en ihuga ryddegutt fra Tronvik. Om to år har han bestemt seg for å legge moppen på hylla og nyte pensjonisttilværelsen.

– Det er planen. Når jeg blir 65 år så synes jeg jaggu at det får være nok. Da har jeg stått på for idretten i 42 år og da er det vel lov å omprioritere. Det er jo fortsatt en god stund til og mye kan skje, men en plan må man jo ha. Så får vi se hva fremtiden bringer, avslutter Nils Martin Olsen før det er på høy tid å ta fatt på arbeidet igjen.

Tekst og Foto: Petter Andresen

Related posts

Jobb i bøtter og spann i snart 30 år

mortensen

Kjemper for regulering av strømbransjen

mortensen

Laksefisker og bærplukker

mortensen

Denne nettsiden bruker «cookies» for å forbedre brukeropplevelsen. Vi regner med at det er OK for deg. Er det ikke greit velger du det selv. Aksept Les mer

Privacy & Cookies Policy