Image default
Profil

Clas André Guttulsrød: Mange baller i lufta

Clas André Guttulsrød har opplevd mye i et langt og innholdsrikt keeperliv, men det er et minne som sitter sterkere enn alle andre. Og han har det på film.

– MFK var i semifinalen i cupen for junior, vi ledet 1 – 0 over Steinkjer, og rett før slutt fikk de en kjempesjanse. Jeg fikk til en feberredning, og vi gikk videre til finalen. Den redningen har jeg på film, faren til lagkompis Kjell Ove Henriksen tok den opp.

– Hvordan gikk finalen?
– Vi tapte på straffe mot Lyn.

Han vokste opp i Nordskogveien, sammen med kommende fotballprofiler som Thomas Solberg, Hans Deunk og Rune Tangen, og kom tidlig med i Ekholt Ballklubb, med Oddvar Løkkeberg som trener. Men det var som skøyteløper han utmerket seg først, med blant annet en sølvmedalje i NM for 13 – 14-åringer. Dette ga ham blod på tann, og han økte treningsmengden fra syv til ni økter i uka. Og ble overtrent.

– Neste år var jeg bare en middelhavsfarer på isen, og valgte etter hvert å konsentrere meg om fotballen.
Og han var keeper fra første stund.

– Talent?
– Jeg var tidlig høy, og uredd. Og så var jeg nok litt gæern. 

Han var høy og gæern nok til å bli satt i målet på dispensasjon for Ekholts A-lag, utrolige 14 år ung, og tok oppgaven svært alvorlig. Ungdomstida var stort sett preget av fotball og skole, og han hadde ikke tid eller interesse for mye annet.

– Ikke noe jenter og moro?
– Det hadde jeg ikke ork til.

– Så du hadde ikke blitt med på Brann Stadion?
– Jeg kunne vel vært med på stadion, men ikke på nachspielet.

Nottingham Forest
Etter unge år i Ekholt og MFK har Clas André Guttulsrød hatt en imponerende karriere som sisteskanse i norsk toppfotball, med spill blant annet i Orkdal, Ham Kam, Bodø Glimt og Lillestrøm, i tillegg til to perioder i Moss FK i eliteserien, med bror Glenn på høyrebacken. Og han har prøvespilt for Nottingham Forest.

– Hva skjedde?
– Einar Aas hadde kommet hjem etter å ha spilt der, og han ordnet så jeg fikk komme over og vise meg fram. Og jeg ble tatt imot på beste vis, med blant annet en flott suite på hotell. Nå var riktignok det en misforståelse, den suiten var det nederlenderen Hans van Breukelen som skulle ha, han som seinere ble keeper for PSV Eindhoven, Nottingham og Nederland.

– Men det ble ingen kontrakt med engelskmennene?
– Nei, da jeg hadde vært der en uke syntes faren min at det fikk være nok, og beordret meg hjem for å fortsette som snekkerlærling.

– Og det aksepterte du?
– Jeg var atten år gammel, og gjorde som jeg fikk beskjed om. Men jeg skulle gjerne ha fullført, det kunne jo ha blitt litt av et eventyr.

Dermed ble unggutten fra Ekholt både snekker og fotballproff i Norge, med debut i Orkdal i daværende 2. divisjon som 21-åring, hvor han fikk ris og ros av trenerlegenden og orkdølen Nils Arne Eggen, som var engasjert tilskuer på hjemmekampene.

CAG Keeperutvikling
Clas André er klar på at det først og fremst er støtten fra familien som har muliggjort fotballkarrieren hans, samtidig som han skaffet seg en yrkesutdannelse. Og den utdannelsen har han fått bruk for også i den tida han spilte profesjonell fotball.

– Jeg har ikke ro i meg til å sitte mye stille, så det har blitt mye jobbing ved siden av fotballen. Det andre året jeg var i Bodø Glimt kjøpte jeg et hus som jeg bygde på hundre kvadratmeter, og jeg byttet gipsveggene i huset til Arild Berg med trepanel.

Han har eget snekkerfirma, og har også en liten deltidsstilling som vaktmester i et boligsameie, ved siden av et betydelig fotballengasjement, med ikke mindre enn åtte økter i uka. Disse blir fordelt på Rapid Athene, Sarpsborg 08 på jente- og damesida, og hans eget firma CAG Keeperutvikling, og han følger opp egne barn, Julia, som er keeper på Rapid Athene, og Teodor, som spiller på guttelaget til MFK.

– Så du har litt å pusle med?
– Ja, jeg holder på fra klokka halv seks til ti tre kvelder i uka, etter jobben. Og så må jeg gå tur med hunden, en vorsteher. Heldigvis er kona mi også engasjert, det hjelper godt.

– Du driver også med jakt og fiske?
– Stemmer det, men det må jeg nok ta etter at fotballsesongen er over, sånn omtrent når vi er ferdig med oktober.

– Sommerferie?
– Den tar vi på Helgelandskysten, der har vi hytte.

– Som du har bygd selv?
– Som jeg har bygd selv.

Magisk tid
Man går ikke gjennom et aktivt og innholdsrikt fotballiv uten å få med seg en del høydepunkter, og Clas André har sine:

– Det er klart at redningen mot Steinkjer kommer høyt, men det gjør også mye annet fra juniortida i Moss. Vi vant Norway Cup, og spilte NM-finale, og var på treningsleir i Tyskland. Klubben ble virkelig drevet proft, og det var en magisk tid!

– Andre høydepunkt?
– Ja visst, det var ganske flott å reise til Tyskland og spille Europacup-kamp for Bodø Glimt mot selveste Werder Bremen. Dessuten vil jeg trekke fram oppholdet i Orkdal, det var en imponerende dugnadsånd i den daværende 2. divisjonsklubben, det som nå er OBOS-ligaen. Vi kunne jo oppleve å se fotballformannen rake banen, det har jeg nok ikke sett noe annet sted på det nivået.

– OK, Norges beste fotballkeeper?
– Gjennom tidene?
Gjennom tidene.
– Erik Thorstvedt, både som fotballspiller og som menneske.

Tekst: Lars Rune Debes

Foto: Jørn Mortensen

Related posts

Jobb i bøtter og spann i snart 30 år

mortensen

Kjemper for regulering av strømbransjen

mortensen

Lene Hanche Hafskjold, senterleder på Rygge Storsenter: Trives med trening

mortensen

Denne nettsiden bruker «cookies» for å forbedre brukeropplevelsen. Vi regner med at det er OK for deg. Er det ikke greit velger du det selv. Aksept Les mer

Privacy & Cookies Policy