Image default
Kultur

Nikolai Lockertsen: Et tegnetalent fra en annen «dimensjon»

Det begynte med en gæren lærer på Steinerskolen som prioriterte tegning på bekostning av lesing og matte. I dag er Nikolai Lockertsen en av Norges ledende illustratører og animatører innen film- og TV-bransjen, med prosjekter som Sonic the Hedgehog, Kon-Tiki og Max Manus under beltet.

Allerede på barneskolen forstod Lockertsen at han hadde et spesielt tegnetalent. 

– Vi flyttet mye rundt da jeg var liten, så jeg gikk på flere skoler i byen – blant annet Steinerskolen, hvor den gærne læreren vår ville at vi skulle tegne og male istedenfor å lese og skrive. Han fikk sparken da jeg sluttet, men jeg fikk to års forsprang som tegner. 

På Melløs skole husker jeg spesielt en episode i sjette klasse hvor alle skulle tegne et kjent maleri. Jeg valgte å tegne Mona Lisa, og resultatet imponerte læreren som trodde motivet ville være altfor vanskelig for meg. Det var da jeg virkelig forstod at jeg kunne tegne.

Ville bli elektriker
Til tross for dette naturtalentet hadde Lockertsen planer om å bli elektriker etter ungdomskolen. Men da han ikke kom inn på elektrolinja startet han heller på «mekke’n», før det endelige valget falt på tegning, form og farge på Mosseporten skole et år senere. I år 2000 tok han en masterklasse i dataanimasjon i Tyskland.

– Jeg fikk beskjed om at jeg hadde kommet inn tre dager før kurset startet, så jeg kastet meg rundt og dro ned dit. Vi var tre internasjonale studenter på kurset som ble ledet av en tidligere Disney-animatør. Jeg traff også kona mi, Sandra, der. Vi har vært sammen i over 20 år og bor nå i Moss med de to sønnene våre.

Filmindustrien
I 2005 begynte han å tegne digitalt ved bruk av Photoshop, og han lagde sin første «concept art» -tegning til en tyggegummireklame for den kjente regissøren Harald Zwart.

– Han tok kontakt med meg etter å ha sett noen tegninger jeg hadde lagt ut på et forum. Jeg begynte å jobbe for ham, og vi har samarbeidet i alle år etter det, forteller han. 

I dag arbeider Lockertsen kun på iPad ved bruk av appen Procreate. På en 12,9-tommers skjerm skaper han de mest stemningsfylte og detaljerte illustrasjonene. Han er spesielt fascinert av urbane, gjengrodde jungler som ofte er representert i bildene hans. 

– Jeg elsker naturen, fjell og mose, og tar bilder av ting som ingen andre tar bilder av. Vi bor i et gammelt hus fra 1904 som trengte mye oppussing. I kjelleren var det masse spindelvev og edderkoppnett, som for meg er utrolig spennende motiver, ler han.  

Store prosjekter
Akkurat nå arbeider Lockertsen på Sonic the Hedgehog 2. I tillegg arbeider han på årets julekalender for TV, med nye oppdateringer for appen Procreate og med egne onlinekurs. Han forteller at han som regel sjonglerer fem prosjekter samtidig til enhver tid. Etter å ha pendlet mellom Moss og Oslo i 17 år nyter han frilanstilværelsen med et eget kontor kun en kort spasertur unna.

– Jeg har hatt fullt belegg i mange år nå. Det er sjelden en dag uten noe å gjøre. I mars illustrerte jeg en hel barnebok i tillegg til å arbeide på tre andre prosjekter. Det var mye jobb, men jeg har lært meg å være effektiv og rask. Han og kona Sandra jobber ofte på de samme prosjektene. 

– Hun arbeider som «storyboarder» og tegner hvordan scenene skal se ut i en film, mens jeg arbeider som «concept artist» som viser hvordan den ferdige filmen skal se ut. Vi arbeider ofte på de samme filmene, men som regel ikke samtidig. Det er veldig fint å ha kona som rådgiver. Vi hjelper hverandre og har stor forståelse for deadliner og liknende, forteller han.

Egne animasjonsfilmer
– Planene for fremtiden er å holde på med det jeg gjør nå. I tillegg har jeg lyst til å lage egne animasjonsfilmer, for jeg har en regissør inni meg. Det er mulig jeg begynner med det allerede i år. Jeg vil gjør alt selv, så det innebærer mye jobb, avslutter han. Det tror jeg neppe blir et problem for den flittige og kreative mossingen.

Tekst og foto: Ellen Mrie Kristiansen

Related posts

Vrengt i medvind

mortensen

Ny lokalhistoriebok fra Moss og Omegn Tenkepark

mortensen

Lions Club Rygge: Til det beste for lokalsamfunnet

mortensen

Denne nettsiden bruker «cookies» for å forbedre brukeropplevelsen. Vi regner med at det er OK for deg. Er det ikke greit velger du det selv. Aksept Les mer

Privacy & Cookies Policy