Image default
Portrett

Dansebandbassisten som ble progrocker

Det året Lars Petter Holstad fylte 15 år kjøpte han seg sin første bassgitar. Lite visste han da om hva som ventet. Via landeveien som dansebandsmusiker har han etter hvert klatret opp på noen av progrockens største scener. Ikke dårlig av en selvlært mossing.

Høyda-gutten, Lars Petter Holstad (53) startet som mange andre musikerkarrieren på gutterommet. Sterkt inspirert av synth-musikken på 80-tallet bestemte han seg for å ta steget fult ut. Bakgrunnen for at han endte opp med en bassgitar var ganske så tilfeldig.

– Jeg var med en kompis på en bandøvelse. De hadde allerede en trommeslager og to gitarister på plass, men manglet en på bass. Den jobben ønsket jeg meg. Etter noen uker som potetplukker kunne jeg endelig kjøpe min første bassgitar. En stor dag for en ung kar, erindrer han.

Dans på lokalet
Holstad er det man kan kalle en selvlært traktør på bass. Inspirert av videoene på MTV satte han i gang med å øve på grep. Gleden over å endelig skulle få være med i et band ble svært kortvarig. De forduftet nesten like raskt som de oppstod. Dermed ebbet også interessen ut og gitaren ble plassert under sengen. Noen år senere skulle det imidlertid blåses nytt liv i musikerkarrieren. Et danseband tok kontakt. Selv om denne sjangeren ikke traff helt i den musikalske gata til en ung gutt, så takket han ja til tilbudet. Holstad smiler bredt når han tenker tilbake.

– Jeg husker jo dette som bare gode minner. Bandet het Flashlight og turnerte faktisk land og strand. For å si det slik så har jeg fryst mye på veien med disse gutta, humrer han.

Måtte til og med øve
Det var først på 2000-tallet at det virkelig begynte å bli seriøse takter for bassisten fra Høyda. I 2004 fikk han et spørsmål om han kunne tenke seg å bli med i det lokale rockebandet, Magic Pie. Det takket han ja til. Lite visste han da om hva som ventet.

– Det var som å komme inn i en helt ny verden. Til å begynne med opplevde jeg det som svært krevende. Hele det første året måtte jeg øve steinhardt for å klare å henge med. Det var først under innspillingen av vårt første album året etter at jeg følte at jeg hang med på notene, forteller han. 

Stolte minner
Det har nå gått hele 15 år siden Lars Petter Holstad ble med i progrockbandet som har medlemmer fra både Moss og Fredrikstad. Minnene er selvfølgelig mange, men når vi ber han om å plukke ut noen som har festet seg ekstra godt i hans musikalske hjerte, ja da vet han godt hvilke han skal velge.

– Det er klart at utgivelsen av vår første plate var en milepæl. Dette er jo noe alle musikere drømmer om. Den første store konserten vi hadde husker jeg jo også veldig godt. Den var faktisk i Gøteborg. Våre to opptredener på Sweden Rock Festival rangerer jeg også høyt. Det er ikke mange norske band som kan skilte med det, forteller han.

Ikke bare enkelt
For mange vil nok progrock beskrives som et noe sært fenomen innenfor rocken. Sjangeren som dukket opp på midten av 60-tallet eksperimenterer med både form og struktur og kjennetegnes ofte for sine svært lange låter.  Frem til midten på 70-tallet var progrock svært populært med grupper som Genesis, Emerson, Lake & Palmer og Yes. Akkurat lengden på låtene kan by på utfordringer,  forteller Lars Petter Holstad.

– Det er klart at lange låter er utfordrende. Signaturlåten vår, Change er over 20 minutter lang. Vi sliter litt når vi skal sette sammen et repertoar til en konsert. Vi kan jo ikke ha mange slike. Da blir det trøbbel. 

Fans all over
Magic Pie har etter hvert opparbeidet seg et solid navn blant progrock-fans. Da snakker vi ikke bare om de som finnes her i Norge. Gruppas totale fem utgivelser har sørget for at fanskaren har spredt seg utover det hele musikalske kontinent. Det har ført til flere opptredener på noen av de store progrock-scenene ute i verden. Blant annet har de vært hele fire ganger på den kjente Rites Of Spring-festivalen (Rosfest) i Florida. I februar i år gjorde de to konserter på et cruiseskip i USA i forbindelse med festivalen, Cruise To The Edge. Ikke akkurat småtteri for et band med lokale røtter i Moss og Fredrikstad

Musikklopper i blodet
Å holde på med bare en ting av gangen har aldri vært Lars Petter Holstads greie. Samtidig med Magic Pie har han også medvirket i lokale band som Pub Floyd, Pub Machine, Iversen og ikke minst Torgeir & Kjendisene. Med sistnevnte var han også med å vinne Spellemannsprisen i kategorien danseband i 2016. 

Allsidigheten trigger
Til høsten kommer Magic Pie ut med sitt femte album. Det gleder selvfølgelig bandets bassist seg stort til. Han lovpriser allsidigheten innenfor progrocken. Det faktum at denne stilen inneholder elementer fra mange sjangre synes han gjør det hele både utfordrende. 

– Allsidigheten trigger meg og holder meg på tå hev. Til og med låter på godt over 20 minutter kan føles som kort tid når man lever seg inn i det. Akkurat nå trives jeg storveis med å være med gutta i Magic Pie, men det finnes jo også andre ting jeg håper å få oppleve før bassen legges bort for godt. Funk står faktisk høyt oppe på lista over musikk jeg håper å få da del i. Det og et klassisk rockeband. Vi får se hvor veien går. Til nå har det vært en spennende reise, oppsummerer Lars Petter Holstad.

Tekst: Petter Andresen
Foto: Jørn Mortensen


Related posts

Tor Petter Ekroll: Varaordføreren

mortensen

Butikk-debuterte som 14-åring

mortensen

Rolf Armand Utne; En av Norges mestselgende bilselger

mortensen

Denne nettsiden bruker «cookies» for å forbedre brukeropplevelsen. Vi regner med at det er OK for deg. Er det ikke greit velger du det selv. Aksept Les mer

Privacy & Cookies Policy