Image default
Helse & Velvære

Landets ivrigste tjukkaser

Det finnes ikke dårlig vær, dårlige klær eller ferier for denne gjengen. Uansett stiller de opp klokka 18.00 hver torsdag for å ta sin ukentlige runde i gatene. Tjukkasgjengen chapter Bajazzo er landets ivrigste tjukkaser.

Tjukkasgjengen chapter Bajazzo er landets foreløpig eneste tjukkasgjeng for psykisk utviklingshemmede. Hver torsdag samles mellom 20 og 30 ivrige turgåere ved gatekjøkkenet Bajazzo for å gå noen kilometer sammen. I mai 2013 ble Bajazzogjengen offisielt startet opp etter initiativ fra Turid Brask ved Miljøtjenesten i Øreåsen.

– Vi startet opp fordi vi ønsket å ha et fast samlingspunkt i uka, samtidig som psykisk utviklingshemmede i høy grad også trenger trim. Tjukkasgjengen var i full sving allerede, og vi mente det kunne være et fint tilbud. Samtidig treffes beboerne i et annet miljø enn til vanlig, de treffer folk fra andre boliger og dette er noe beboere og ansatte kan gjøre sammen, sier hun.

Hun bekrefter at medlemmene i Bajazzogjengen er ivrigere enn turgåere flest.

Tjukkasgeneral Jan Ellefsen er på plass for å gå sammen med Bajazzogjengen nesten hver uke. Her sammen med Raymond som nå er i så god form at han nesten hver gang løper og går foran.

– Det var litt tiltak i starten, men nå bare MÅ de ut uansett hvordan været er. Jeg tror vi har avlyst turen kun to ganger. En gang i fjor vinter var det altfor glatt, og i vinter droppet vi turen en gang fordi det var for mye snø i gatene.

Fornøyd lege
Turid Brask forteller at trimmen har gitt resultater.

– Beboerne er helt klart i bedre form. Når de har vært hos legen så har tilbakemeldingene vært gode. Kolesterolen er bedre og prøvene viser at risikoen for ulike livsstilssykdommer er redusert. Mange har også gått ned i vekt, og beboere og ansatte har også fokus på sunnere kosthold. I stedet for vafler flere dager i uka så setter vi fram frukt eller baker grove rundstykker. Og godteri begrenses til helgene.

Trener i tillegg

Annema Thomassen, som jobber ved boligene i Bredsandkroken bekrefter dette. Deltakerne herfra går ikke bare tjukkasrunden. De går også til og fra Bredsand hver torsdag.

– Alle har blitt tynnere etter at vi startet å gå med Tjukkasgjengen. I hverdagen ellers er det også mer fokus på sunn livsstil. Vi har aldri godteri stående framme, og flere trener også flere dager i uken på Fokus Helse, sier hun.

– I tillegg til en bedre fysisk form så betyr dette også veldig mye på andre måter. Flere av beboerne har blitt mer sosiale og flinkere til å omgås andre. De har utviklet seg på alle måter.

Populær blant jentene

Både Turid Brask og Annema Thomassen skryter av Tjukkasgjengen i Moss.

– Stort sett hver gang vi skal gå er det mange som stiller opp for å gå sammen med oss. At spesielt tjukkasgeneral Jan Ellefsen er her nesten hver gang er veldig stas. Jan har jo blitt rene maskotten og veldig populær spesielt blant jentene. De flokker seg rundt ham, ler de.

Tore Kubberød (tekst og foto)

Related posts

Tannféen i Moss har all grunn til å smile!

mortensen

Velværesenteret Nuovo – ekspanderer i tilbud og plass

mortensen

Terapeutene på Øreåsen Bytter navn til Skjønnhet og velværestudio

mortensen

Denne nettsiden bruker «cookies» for å forbedre brukeropplevelsen. Vi regner med at det er OK for deg. Er det ikke greit velger du det selv. Aksept Les mer

Privacy & Cookies Policy