Image default
Høyda

Et førjulsbesøk hos HøydaNissen

Julenissen er en travel gammel mann. Tiden før jul går slag i slag med forberedelser og innsamling av ønskelister fra de mange barn som skriver sine innerste ønsker med sin peneste skjønnskrift. Dagens unger er jo sikre på at de treffer førjulsnissen på kjøpesenter rundt om i landet. Koronasituasjonen har jo begrenset dette betraktelig, så i år er det jammen blitt trafikk med posten – smiler en blid nissefar. 

Vi har ventet i spenning siden i fjor da vi sist fikk besøke selveste Julenissens kontor og verksted. Jammen fikk vi muligheten nok en gang. Da må jeg jo ha vært litt snill i år også. Med vidåpne øyne og en munn som ble hengende i halvlukket tilstand satt vi der igjen, i besøkstolen til den store mannen i rødt. Med smilende øyne tittet han på meg og spurte: Nå…. Hva ønsker du deg til jul da?

Eget verksted og kontor
Det blir mange sene kvelder på kontoret – kunne den blide mannen i rød dress fortelle oss. Med dyp fortrolighet viste han oss den store kisten med ønskelister fra alle verdens barn. Selv om han tømmer den hver eneste kveld, var den nesten full igjen morgenen etter. Han ristet langsomt på hodet da vi forundret lurte på om posten virkelig var så effektiv? Ho Ho Ho smilte han og kunne fortrolig avsløre at denne posten kom med noe som kalles tryllepost. Den gjør at kisten fylles opp hver gang lokket blir lukket. Effektivt, men slitsomt når det nærmer seg jul.

Da vi forsiktig spurte om vi kunne få en rundtur på nissens verksted, ble ansiktet alvorlig og han ristet på hodet og svarte at der ut er det nå så mye hemmeligheter at det ikke kan avsløres til noen. Bare de mest betrodde alvene hadde lov å gå inn der så nærme jul.

Travleste dager
Det er uten tvil lille julaften og selveste julaften som er nissens travleste dager. Den litt underlige situasjonen som verden befinner seg i, gjør at mange planer blir forkludret om omgjort. Mange tradisjoner blir nok utsatt et år, men det er en familie som gjennom de siste fem årene har en tradisjonell julefest for hele familien. Der er det bestemt at nissen setter gavene utenfor stuedøren. Etter litt vinking gjennom vinduene går nissen om bord i sin superslede og setter kursen mot Asker, Oslo, Kolbotn, Vestby, Son og Moss. Det siste besøket i Moss er da rundt klokken 2300 på kvelden. Heldigvis har han med seg selveste «Gammelalven» som sjåfør og kjentmann.

På julaftens kvelden er det bare satt av tid til lokale besøk. Familien hjemme har naturlig nok begynt å sette krav til samvær og familiehygge. 

Betrodd hemmelighet
Noen ganger er nissen akkurat som Fantomet – «Ånden som går» – og går rundt på Høyda i vanlige klær. Det er mange årsaker til det, men kontrollen over snille barn er noe av det viktigste. Han ivaretar mange roller og noen av de som er mest populære og hvor han treffer både barn og voksne er i rollene som: Hovmesteren, Kjendiskokken og den komiske mannen. Klovnen blir også brukt, men han opplever at mange dessverre er litt engstelige for den blide og hyggelig kloven hans.

Så mine venner – dere er alle på Julenissen radar. Han følger med. Så ikke vær trygge noen steder, enten det er i barnehagen, skolen, jobben eller på årets julebord. Oppfør dere eksemplarisk.

På julenissens verksted er det aldri helt stille. Etter jul er det rolig et par dager mens alvene rydder, men så settes produksjonen i gang for å komme i mål til neste jul.

God jul alle sammen – smiler den blide mannen i den røde dressen.

Tekst: Ivar B Johansen

Foto: Jørn Mortensen

Related posts

Kjellerbrønnen på Carlsminde

mortensen

Edel vant Høstjakt på Høyda

mortensen

Markerte ny kommune med allsang og riving av gigantisk «mur»

mortensen

Denne nettsiden bruker «cookies» for å forbedre brukeropplevelsen. Vi regner med at det er OK for deg. Er det ikke greit velger du det selv. Aksept Les mer

Privacy & Cookies Policy