Image default
Mat & Drikke Nytt på Høyda

Mye å glede seg til for lokale ølentusiaster

Gutta hos Varnaveien Mineralvann på Rygge storsenter er viden kjente for sitt enorme utvalg av øl. Mye av det norske ølet de har i sine hyller kommer fra norske mikrobryggerier, som til forskjell fra de store industribryggeriene driver mer med småskalaproduksjon. Disse bryggeriene har vokst frem som perler på en snor rundt om i hele landet de siste årene, mens her i mossedistriktet har det vært heller stille. Da med noen få unntak.

– Vi kan dessverre ikke skryte på oss å ha et bredt utvalg av lokalprodusert øl. De siste årene har det vel egentlig bare vært Raa Brewing Company fra Råde som har tatt plass i hyllene våre inntil Ekeby Gårdsbryggeri kom på banen. Akkurat det synes vi er utrolig stas. Stort mer lokalt går det vel ikke an å få det, uttaler Terje Arnesen.

Gode salgstall
Siden juletider har Varnaveien Mineralvann kunnet tilby Ekeby Gårdsbryggeris gårdsøl med det klingende og lokale navnet «Gammel Kråke». En lettdrikkelig og fruktig øl inspirert av belgisk saison. Arnesen kan fortelle at responsen blant ølinteresserte mossinger har vært stor.

– Det er mange som har bitt seg merke i denne ølen. For det første har den en kul logo og et tøft navn. Det selger i seg selv. I tillegg er det jo som nevnt brygget lokalt og mossinger kjenner nok på en stolthet i forhold til å støtte opp om dette. Salget så langt har i hvert fall salget vært tilfredsstillende, forteller han.

«Bjudar på»
I dag produserer Ekeby Gårdsbryggeri totalt åtte ulike øl. Den ferskeste av disse er sommerølet «Gullholmen» som tappes i disse dager. Arnesen skulle gjerne ha sett at flere av Ekebys godsaker havnet i deres hyller. Det ønsket blir nå oppfylt. Inn døren mens vi snakker kommer Finn-Erik Blakstad fra gårdsbryggeriet på Ekeby. Han har med seg både den lokalbryggede ølen «Titukan» ,som er en pale ale og en porter med et sjokolade og chilipreg som bærer navnet «Cape Town».

– Selv om vi selvfølgelig helst ønsker at våre kunder skal komme ut til oss på Ekeby Gård for å gjøre sine innkjøp så kan vi leve godt med å ha et samarbeid med gutta her på Høyda. Når det er sagt så vil de ikke få tilgang på hele gullrekka vår. De får nok nøye seg med halvparten, forteller Blakstad med et smil om munnen. Ved restriksjoner vil vi ha låvedørsalg med SMS bestilling på 928 38 674, som er godkjent av kommunen.

Ekeby-trippelen
Når vi først er inne på Ekeby Gårdsbryggeri, så har det skjedd flere store og positive forandringer der ute som gir grunn til økt optimisme for alle oss som er opptatte av lokale produkter.

– Først og fremst har vi nå fått et nytt bryggeri på plass. Via oppkjøpet av det gamle anlegget til Vor Frelsers Bryggeri i Oslo, med hele seks tanker a 300 liter, så kan vi nå skilte med en kapasitet på totalt 2400 liter. Tidligere brygget vi på fire tanker av 150 liter. Denne utvidelsen har nå ført til at vi pr. tidspunkt produserer hele 1500 flasker i uka, forklarer Blakstad.

Det er ikke bare oppkjøpet av nytt bryggeri som får Blakstad til å prate på inn- og utpust. Han har også mer på hjertet.

– Jeg må jo få nevne at vi har fått på plass en ny bryggerisjef. Det å få Even Gudvig Olsen med på laget har rett og slett vært magisk. Denne unggutten er rett og slett en eventyrlig type. I han har vi vært så heldige å få en superflink ølbrygger og en ekte Petter Smart i en og samme person. En annen ting vi er stolte over er at vi nå kan produsere øl til samme pris som vanlig butikkøl. Det betyr mye for oss, forteller Finn-Erik Blakstad.

-Kan vi forvente noe flere nyheter fra dere i tiden fremover, Finn-Erik?
– Det kommer flere spennende øl fra Ekeby fremover. Det kan jeg garantere. Hva som kommer er det for tidlig å si noe om. Vi har et lite anlegg på 30 liter som vi stadig benytter oss av med tanke på å teste ut potensielle nye øl, men problemet er bare at vi som prøvesmaker er så ekstremt kresne. Av den grunn må nok alle våre trofaste kunder smøre seg inn med litt tålmodighet, smiler han.

Moderne jungeltelegraf
Mens praten gikk klarte Arnesen og Blakstad å få satt de lokale nyhetene ut i hyllene hos Varnaveien Mineralvann. Nå venter de bare spent på mottagelsen.

– Egentlig er jeg ikke fryktelig spent. Så fort jeg får tid vil jeg legge de to nye ølene fra Ekeby ut på nettsiden Untapped. Der er det mange lokale ølentusiaster som følger med. Innen helgen er over så har det nok blitt borte en god del. Det føler jeg meg rimelig sikker på, avrunder Terje Arnesen.

Tekst: Petter Andresen

Foto: Jørn Mortensen

Related posts

Obs Rygge mottok fortjent heder – Stolt vinner av årets IA-pris

mortensen

Flügger farve flytter

mortensen

EU-kontroll for bobiler hos BilXtra-verksted i Triovingveien 3 på Høyda

mortensen

Denne nettsiden bruker «cookies» for å forbedre brukeropplevelsen. Vi regner med at det er OK for deg. Er det ikke greit velger du det selv. Aksept Les mer

Privacy & Cookies Policy