Image default
Portrett

Dyveke Kuløy: Hun smiler til deg fra TV-skjermen

Men er det ikke…? Jo, det er jo hun som vi ser på TV fra tid til annen. Men Dyveke Wedel Kuløy  (36) er langt mer enn vikarierende kanalvert på NRK. Hun er utøvende musiker, komponist, kordirigent – og dessuten under utdanning til legesekretær. 

Kort oppsummert: Dyveke er opprinnelig fra Skedsmokorset, men hun kom til Jeløy og Moss som seksåring. Og hun har alltid hatt mange baller i lufta. Det står «Musikk» på de aller fleste av dem.  Dyveke sang i korene til Trond Oftung i Jeløy kirke til hun var 16 år. Hun var med i A.P.P.L.A.U.S-gruppa og gikk musikklinja på Kirkeparken videregående skole. Deretter ble det ett år på Kulturama i Stockholm før turen gikk over Nordsjøen til LIPA, Liverpool Institute for Performing Arts, også kjent som McCartney-skolen.  

 – Jeg har alltid jobbet med musikk. Da jeg var 13, fikk jeg min første gitar.  Jeg begynte å skrive låter ganske omgående og har fortsatt med det.  Jeg hørte mye på Leonard  Cohen og Joni Mitchell i den perioden.  Men god gitarist ble jeg aldri, og det er piano som er mitt instrument., sier hun.

McCartney-skolen
Da Dyveke begynte på LIPA, var det i utgangspunktet på musikallinja.  Men det siste av de to årene fikk elevene anledning til å arrangere sin egen konsert med eget materiale  eller cover-stoff. 

 – I forbindelse med denne produksjonen – med svært band, strykere, korister og lys på en stor scene – spilte  jeg inn en egen EP. Og det var da jeg skjønte at jeg hadde mer lyst til å drive med dette enn med musikaler, forteller hun. 

 Dyveke ramlet mer og mer inn i låtskriver-greia, som hun uttrykker det, og da var det dette som fikk fokus. Sent i 2007 flyttet hun hjem til Norge. Og her har hun utviklet talentet sitt videre.

  Det hun framfører,  er stort sett egenprodusert materiale, men med noen coverlåter innimellom. 

 – Jeg liker pianobasert musikk og akkompagnerer meg selv. Jeg er veldig mye bedre på  piano enn på gitar, smiler hun. 

Hjerte for  MAS
 Som om det ikke er nok   å komponere, holde konserter og lage plater: Dyveke er kordirigent også.  Siden den spede begynnelse i 2009  har hun dirigert   flere ulike kor både i vårt distrikt og lenger sør i fylket.   På det meste har  hun hatt ansvaret for fire kor på samme tid, men akkurat nå er det «kun» tre.  Bare for å ha nevnt det: Dyveke har en master i rytmisk kordireksjon fra Jyske Musikkonservatorium i Ålborg I Danmark.

   KorAll i Larkollen og Brevissimo er blant korene Dyveke har hatt under sine vinger. Men det er ikke til å stikke under stol at Mannskoret MAS, tidligere Moss Arbeider Sangforening, har en spesiell plass i hjertet hennes. 

 – Jeg dirigerte  dem i ni år, fram til 2019.  Det var helt spesielt vokse opp, så å si, med «guttane» i   MAS. De tok vanvittig godt vare på meg. De viste en enorm tålmodighet med alle mine krumspring, og jeg føler at vi utviklet oss sammen.  Og det fine med et mannskor er at medlemmene har det så gøy.  Vi har vært på turer sammen, spist snitter og drukket kaffe i alle landsdeler. Og vi har festet sammen.  Men det mest rørende var det som skjedde da jeg flyttet til Sarpsborg i 2018. Jeg hadde ”sekken full” og ante ikke hvordan jeg skulle få fraktet flyttelasset dit. Da kom fire MAS-karer med lastebil og gjorde jobben på to og en halv time, erindrer hun. 

Tilfeldigheter
Tusenvis av mossinger ser Dyveke når hun lyser opp på TV-skjermen. Men hvordan havnet hun i NRK som smilende hallodame – unnskyld: kanalvert?

– Det  handlet om  tilfeldigheter. En kompis av meg som jobber i  NRK, gjorde meg oppmerksom på at det var  lyst ut vikarstillinger.  Dette måtte være gøy, tenkte jeg,  så jeg sendte inn en søknad. Kompisen hjalp meg å lage en audition-video, for øvrig i NRK Østfolds studio.  Jeg ble kalt inn til en audition og to intervjurunder i NRK, og så…vel, så var jeg én av to som slapp gjennom nåløyet. 

På audition fikk kandidatene et manus som de skulle lese opp. Dyveke gjorde en feil. Hun lo litt, tok seg i det og gikk videre.


– Kanskje var det nettopp det som gjorde at jeg fikk jobben.  Noe av det viktigste for en kanalvert  er å skjønne at det ikke er verdens undergang når det skjer noe «gæernt». For det kan det jo gjøre hele tida.  Da er det viktig å kunne improvisere,  smiler Dyveke.


– Hvor nervøs, på en skala fra 1 til 10, var du første gang du skulle på lufta på ordentlig? 

– La oss si 8,5. Og jeg er fremdeles litt spent, ikke minst i forbindelse med store TV-begivenheter som samler 1,2 millioner seere. Da tenker jeg at mamma og mannen min sitter hjemme og ser på meg.  Og da snakker jeg til dem.


Det får hun rikelig med anledning til. For fra i sommer går Dyveke over i en ettårig fulltidsstilling som kanalvert. Samtidig som hun satser på bli ferdig legesekretær som privatist. Og antagelig synge os spille litt …

Nevnte vi  det med mange baller i lufta?
Dyveke Kuløy dukker iblant opp som kanalvert på NRK. Fra i sommer blir hun mye oftere å se på TV-skjermen. 

– Jeg elsker pianobasert musikk, sier komponist og artist Dyveke.

Related posts

Lewi Solli – Arbeidsnarkoman verktøygründer fra Malakoff

mortensen

Fred Willy Iversen: Tillitsmann med stor T

mortensen

Torgeir Snilsberg en orientert journalist

mortensen

Denne nettsiden bruker «cookies» for å forbedre brukeropplevelsen. Vi regner med at det er OK for deg. Er det ikke greit velger du det selv. Aksept Les mer

Privacy & Cookies Policy