Image default
Dyr

Varme biler og stekende sol

– kjæledyrenes største mareritt

Sommeren er her, og vi har allerede fått kjenne på stigende temperaturer, sol og varme.

Mens de fleste av oss synes det er helt topp at de etterlengta solstrålene treffer den bare huden, er det ikke nødvendigvis tilfellet for våre firbeinte venner. Vi har allerede kunnet lese om tragiske hendelser med sørgelige utganger.

Det er viktig å være oppmerksom på at når vi synes det er plagsomt varmt, synes dyrene våre det også. For hund -og katte eiere er det viktig å sette seg inn i hva slags pels ditt kjæledyr har. Noen hunder har underull og det isolerer godt. Andre har bare litt dekkhår og da har de det mer luftig ved varmt vær.

Sommerklipp

På hunder med enkel pels kan det være lurt å ta sommerklippen tidlig på våren. Da vil varmeproblemet bli vesentlig redusert og hunden eller katten vil få en kjøligere tilværelse gjennom sommeren. Hunder/katter med tykk underull kan man kanskje ikke løse ved klipp, men ved jevnlig børstning/strigling hjelper det til med å holde mengden av underull nede.

Velger man å klippe hunden er det lurt å tenke på at den pelsen vi klipper bort også kan være med å beskytte for solbrenthet. Da er det viktig å bruke solkrem på de områdene der det er minst pels.

Hundesolkrem

Man kan ikke bruke samme type solkrem på hunder som på mennesker. Huden på hunder har veldig ulik PH verdi fra oss mennesker, så den solkremen du skal bruke på din hund må du kjøpe i dyrebutikken eller hos veterinæren. De stedene på hunden med tynn pelsdekning må man jevnlig smøre. Hunder har svettekjertler kun under potene, men regulerer temperaturen godt i kroppen ved å pese inn og ut varmen. Dette fungerer som regel veldig fint, men hunder med korte neser, f.eks. mops og bulldog, har større utfordringer da det ofte er trangt i luftveiene fra før og vanskelig gir ekstra kapasitet i varmen. Så disse hunderasene bør man være ekstra oppmerksomme på i sommervarmen. Sørg for skygge og muligheten til avkjølende tiltak.

Hva gjør du ved heteslag?

Dette er jo noe som ingen ønsker at skjer. Og det er jo ikke gjort med vilje, men det er fordi man ikke forstår hvor fort sånne ting kan skje. Selv når det er overskyet kan slike situasjoner oppstå når det er varmt i været. Et godt og viktig råd er å ikke ha hunden innestengt i bil om sommeren.

Redaksjonen har forsøkt å få en veterinær til å uttale seg om dette for oss, men det var dessverre så hektisk på klinikkene at de ikke fikk ringt oss tilbake. 

Vi har dog fått noen svar om at det det viktigste er å prøve å få kjølt ned hunden raskt, men ikke for raskt. Det anbefales at alle som mistenker at hunden har fått et heteslag om å ring til den nærmeste veterinæren med en eneste gang. Da kan man få råd om hva man kan bidra med av førstehjelp til dyret. Alle dyr som rammes av heteslag må få behandling hos en veterinær.

Håndklær eller tepper som er fuktet med kaldt vann kan være en god løsning dersom du har det tilgjengelig. Da heller du vann på teppet eller håndkle og pakker det rundt dyret. Eventuelt kan du helle litt vann over hunden. Men også her er det en hårfin balansegang. Det er meget viktig at ikke dyret kjøles for raskt ned. 

Det er viktig å ha kontakt med veterinær under transporten, slik at man ikke kjøler ned dyret for fort. Det kan få fatale konsekvenser. 

Legg turen utenfor asfalten

Selv om vi skal være oppmerksomme på dyrene våre i varmen, betyr det ikke at de ikke kan være med oss ut.

Det anbefales å legge de lengste turene til morgenen eller kvelden. Ta gjerne en tur i skogen, da det ofte er kjøligere og uten direkte sollys. Bor du i nærheten av et vann og hunden er vant til å vasse eller svømme, er det en fin måte å avkjøle seg på – i tillegg til god mosjon. Asfalterte gater kan skade de følsomme potene vesentlig. Derfor bør man ta spesielt hensyn til dette på varme sommerdager som asfalten ofte kan være ubehagelig varm å sette labben på. Ved sykling ber veterinæren hundeeiere om å være ekstra oppmerksom på sin firbeinte bestevenn, da det er fort gjort å få heteslag og store skader på potene.

Ekstra omsorg om sommeren.

Omtenksomhet i sommervarmen trenger alle dyr som beveger seg ute. Pass på at katten har et sted den kan søke ly for solen, og at kaninbur ikke står rett i solsteken. Sørg også for at alle har rikelig tilgang på friskt vann hele døgnet.

Også våre små venner i trærne og på bakken rundt oss har kanskje litt ekstra behov for omtanke på varme sommer dager. Små vannreservoar som er plassert trygt med god oversikt kan gi småfuglene kjærkommen tilgang på fuktighet på varme dager. Ikke sett vannet i solen, da kan det raskt få temperaturer som kan skade de små som lengter etter litt å leske seg med.

Det er en del ting vi må tenke gjennom nå som sommeren er på det varmeste. Tenk over om det kanskje er lurere å la hunden bli igjen hjemme når du skal i butikken. Det er kanskje lurt å tenke på hvordan du skal mosjonere hunden din og hvor katten din kan søke ly. Og ikke ri hestene på de aller varmeste tidspunktene på dagen. Dersom man er føre var, tenker jeg at sommeren blir bra både for de to- og firbeinte.

Skulle du komme over en hund som sitter i en varm bil, så ring politiet før du knuser ruten. Det er greit å handle etter riktige kriterier, men nøden bryter alle regler. Ser du at det er krise, plikter du å sette i gang de tiltak som kreves.

Tekst: Ivar B Johansen
Foto: Jørn Mortensen

Tabellen viser hvor varm en bil kan bli til forskjellige tider

TIDTEMP. UTESKYGGE/SOLTEMP. I BIL
083014Skygge19
093018Skygge38
103020Blandet47
113020Sol58
120023Sol62
133022Sol85

Kilder: Google informasjon, Tv2.no, Veterinær Yngve Flåskjer

Related posts

AniCura Jeløy Dyresykehus – et av Norges mest velutrustede dyresykehus

mortensen

«Katja» stortrives i fjøset på Bjølsund gård

mortensen

Empet dyreklinikk åpner på Høyda

mortensen

Denne nettsiden bruker «cookies» for å forbedre brukeropplevelsen. Vi regner med at det er OK for deg. Er det ikke greit velger du det selv. Aksept Les mer

Privacy & Cookies Policy