Image default
Bil Ukategorisert

«Laila» – 1985 mod Citroen 2CV med sjel

De passer godt sammen – Laila og Trygve. De bærer sin alder med stil og verdighet og hjelper hverandre med å holde aktiviteten oppe. Hvem vi snakker om? «Laila» er en av distriktets vakreste Citroen 2CV, og Trygve er den pensjonerte grafikeren på Høyda.

Fra sin lune «Man Cave» på loftet over garasjeplassen til «Laila» tilbringer han mye tid – betror Trygve Blix oss. Med utsikt til butikken til Norli Auto og Høydakrysset, får man med seg mye av det som skjer i gata. Her er det hissige kontroller – smiler han. Politiet er ofte på plass og sørger for at trafikken glir rolig forbi. 

40 Biler
Vi har nevnt at Blix er pensjonert grafiker, men med en utpreget interesse for biler. Han røper at han gjennom tidene har hatt over 40 biler. Mange av dem var prosjekter som ble pusset opp og solgt videre i jakten på neste prosjekt, men en del nye bruksbiler er også regnet med. En opptreden som assistent på bilverkstedet til Halden Auto satte ikke akkurat interessen for bil noe tilbake. Biler kom og gikk. Noen prosjekter var nesten uoverkommelige, mens andre bare kunne «stusses litt» før de ble sendt til neste eier. Det er et utall av merker som har vært innom garasjen til Blix kan han røpe. Det tok nok noe tid før den virkelige forelskelsen var et faktum. 

Første Citroen 2CV
Da fikk han tak på sitt første Citroen 2CV prosjekt. Og, dette var et virkelig prosjekt. Her var alt galt, og det manglet masse deler. Trygve Blix er ikke mannen som viker unna en utfordring og satte i gang med krom hals. 

Denne 2CV’n ble skrudd helt i små biter, da rammen var defekt og måtte byttes. Heldigvis kan man fremdeles kjøpe alle deler til disse ikoniske bilene. Med ny ramme og deler fra to andre delebiler, ble bilen skrudd sammen til et smykke av en bil. Med ett års utrettelig testing av tålmodighet, både Trygve sin og familien, var den gilde røde Citroenbilen klar for sine nye eiere. Om dette skremte den allsidige mannen fra lignende prosjekter er nok litt feil. Savnet etter denne aktiviteten og gjenoppbyggingen av en bil som vitterlig har sjel var noe som trigget ham.

Hjelp av svigersønn
Et prosjekt i garasjen er noe de fleste hobbymekanikere trenger. Svigersønnen var den som oppdaget behovet og lengselen, og var modig nok til å legge det frem i lyset. Samtykket fra familien var en nødvendighet og heldigvis gikk det over all forventning. De husket jo alle hvor bra den røde bilen ble. Skulle de oppleve en slik igjen?

En søken på Finn etter passende prosjekter ble igangsatt, og etter en stund var det som om «Laila» ropte til meg på skjermen – forteller en entusiastisk Blix. Utenfor Drammen bodde denne litt slitte damen som gjerne ville være med til garasjen på Høyda.

«Laila»
Nå var nok ikke denne bilen et like stort prosjekt som den røde – forteller Trygve. Denne var mer hel og ordentlig, men hadde noen utfordringer som måtte ivaretas med forståelse og kjærlighet. En slik gammel bil har selvfølgelig med seg en lang historie. Mesteparten av denne får vi aldri greie på, men sporene etter et liv på veien dukker opp når du begynner å fjerne noen deler – smiler Blix. Noen uunngåelige rustskader, som kom for dagen, ble fikset på og en nitidig rubbing og polering fikk frem den opprinnelige gode lakken på bilen. Lakkbildet var slett ikke galt og med litt mer voksing, fremsto den som nesten ny.

Veteran
Vel, ny var den jo ikke. Født som hun var på midten av 80-tallet, bar hun betegnelsen «veteran» med stolthet og verdighet. Det ble jo byttet ut diverse slitedeler, samt eksosanlegg og overhaling av en litt rufsete forgasser. Foldetaket måtte byttes og hun fikk nye blanke støtfangere. Dette gjorde mye for personligheten til denne kremgule 2CV’n må vite. 

Det var med tydelige beundrende blikk vi beveget oss rundt i garasjen. «Laila» sto der stolt men også litt beskjeden. Vi må innrømme at vi har stor forståelse for at Trygve Blix steller og stuller med denne ærverdige gamle damen. 

Kanskje blir hun boende i Ryggeveien, men det er nok ikke umulig at det dukker opp ett nytt spennende prosjekt for Trygve Blix å ta fatt på? 

Det vil nok bare tiden vise.

Related posts

Venter i spenning på ny modell

mortensen

Autobuss AS: Fredrikstadfirma har flyttet til Moss

mortensen

En Ferrari-entusiast utenom det vanlige

mortensen

Denne nettsiden bruker «cookies» for å forbedre brukeropplevelsen. Vi regner med at det er OK for deg. Er det ikke greit velger du det selv. Aksept Les mer

Privacy & Cookies Policy