Image default
Historie Høyda

Kjellerbrønnen på Carlsminde

Det finnes enda noen særpregede detaljer og godt bevarte hemmeligheter på Høyda. Kjellerbrønnen på Carlsminde er i så måte begge deler. 

Det er ikke så mange årene siden hver gård hadde sin egen brønn, og Høyda var intet unntak. Så sent som i 1970-årene var det fremdeles et titalls gårdsbrønner i bruk på Høyda. I tillegg var det flere gartnerier som hadde borebrønner med stor vannkapasitet. 

Foto: Noa Svenberg-Mortensen, Høyda Historie
Carls Minde

I kjelleren på Carlsminde er det en liten brønn, kun en meter dyp. Huset er med andre ord plassert over en vannåre, og brønnen er en tidlig variant av «innlagt vann». En kan saktens spørre seg, hva er vitsen med en brønn i kjelleren? Svarene er flere. Vannåra ble oppdaget da husets kjeller ble utgravd. Det var ingen enkel oppgave å grave verken brønner eller kjellere med spader. Derfor var det like greit å grave brønn og kjeller på en og samme gang. En mer praktisk forklaring er at man slapp å hogge hull på isen vinterstid. I motsetning til vanlige gårdsbrønner er kjellerbrønner til en hver tid frostfrie. I 1930-årene ble det lagt opp rør og pumpe fra kjellerbrønnen opp til kjøkkenet. Da slapp man til og med å bære vann fra brønnen. Genialt! Nåja, ikke helt og fullt. Brønnen ligger naturlig nok svært lavt i forhold til husets terreng. Dette kan lett føre til at overvann renner ned i brønnen, særlig ved snøsmelting. Det er vel heller ingen byggeteknisk genistrek å ha en brønn i husets kjeller. Noe slikt hadde neppe blitt bygningsgodkjent i våre dager. Når det er sagt, har ikke huset tatt noen form for skade i de 126 årene både det og brønnen har eksistert.

Fram til det interkommunale vannverket sto ferdig, var kjellerbrønnen på Carlsminde i daglig bruk som drikkevannskilde for hele familien, og vel så det. Mens andre sto i kø ved Refsnesila, var vi bortskjemte med eget brønnvann. I slutten av 1970-årene besøkte daværende miljøvernminister Gro Harlem Brundtland Moss. Som en del av programmet smakte hun på byens beryktede drikkevann. Statsråd Brundtland trodde at noen fleipet med henne, for vantro sa hun: ”Er dette mossevann på ordentlig?” Han var ikke snau min bestefar heller, direkte sitert sa han: ”Godt vann har vi, om vi ikke har noe annet! ”Vansjøsuppe” drikker vi ikke!” 

Selv om kjellerbrønner er sjeldne, er ikke brønnen på Carlsminde enestående. På det nå sanerte Høyda-bruket Solheim, hadde man samme type brønn. Solheim lå der hvor Rygge Storsenter nå ligger. Likeledes var det en brønn i kjelleren på Rabekk gård. Så vidt vites, er kjellerbrønnen på Carlsminde den eneste intakte kjellerbrønnen i vår region. 

Det er ingen grunn til å lengte tilbake til tiden da springvannet i Moss var udrikkelig. Men at brønnvannet på Carlsminde smakte nydelig da brønnen var i bruk, er ingen overdrivelse. Særlig på varme sommerdager. I dag er brønnen først og fremst en kuriositet og et lite kulturminne som gir 1890-tallshuset sjel.

Tekst: Arnulf Johannessen

Foto: Noa Svenberg-Mortensen

Related posts

Høyda er det riktige navnet!

mortensen

Stor suksess med ringedugnad i Sparebank1 på Høyda

Noa

Moss Billakkering: Går inn i jubileumsåret med en høy andel av «girlpower»

mortensen

Denne nettsiden bruker «cookies» for å forbedre brukeropplevelsen. Vi regner med at det er OK for deg. Er det ikke greit velger du det selv. Aksept Les mer

Privacy & Cookies Policy