Image default
Fritid

– Blodige Østfold-historier

Bloddryppende lokalhistorie med en god fortellerkunst. Øyvind B. Nustad har hentet historier fra 1700 og 1800 tallet i sin nye bok Østfold-historier. Dårlige levevilkår og uvitenhet var kanskje en del av bakgrunnen for den brutaliteten og råskapen som preget datidens forbrytelser og straffer.

Historiebøkene forteller oss ofte om bestialske ugjerninger i det 17 og 18 århundre. De som ble dømt for disse fikk gjerne straffer som skulle stå i stil til den forbrytelse som var begått. 

Om de var skyldig eller ikke, kunne kanskje diskuteres etter vår forståelse av bevisførsel. Dømt ble de, og ofte til døden etter en forferdelig tortur.

Mer straff
Som om ikke døden var straff nok, hadde dødsdommen ofte noen tillegg som var ment å være mer avskrekkende for fremtidige forbrytere. Et mord kunne straffes med døden, men også med tillegg at den dømte skulle «knipes med glødene tenger». Dommerne mente også at hånden som hadde begått ugjerningen skulle kappes av og settes på stake ved siden av hodet. Dette var nok mer bestialsk enn det var preventivt for framtidige forbrytelser. Det var ikke bare drap som ble straffet med døden, men også ran. Spesielt hvis det var ranet penger fra fremstående personer.

Lettlest og underholdene
Forfatteren har samlet mange spennende historier og ordlagt dem på en fascinerende måte. Noen av hendelsene var kjent fra før, men Nustad har gitt dem et mer underholdene perspektiv i måten han fremlegger dem på.

Boken er etter anmelderens synspunkt lettlest og ganske underholdene på en litt skremmende måte. En del av bokens historier er jo kjent fra historiebøkene, men Nustad har klart å forme dem på en måte som gjør at jeg mer enn gjerne leste dem på nytt.

Boken er utgitt av NP Forlag og er på 95 sider. Den er i et format som man lett putter i jakkelommen og egner seg fint til lesepauser på tog eller buss. Anbefales absolutt – god lesning.

Tekst: Ivar B Johansen

Foto: Jørn Mortensen

Related posts

For Martin er det ikke størrelsen som teller

mortensen

Vintersykling har kommet for å bli

mortensen

Hengekøye – Norges nye campingtrend

mortensen

Denne nettsiden bruker «cookies» for å forbedre brukeropplevelsen. Vi regner med at det er OK for deg. Er det ikke greit velger du det selv. Aksept Les mer

Privacy & Cookies Policy