Image default
Høyda Interiør

Hva er et smarthus? – Alle hus kan bli smarte med smarthus!

Begrepet smarthus er mye brukt. Hva er dette? Er husene blitt smarte, eller er det bare et moderne uttrykk som har blitt brukt så mye at folk flest bare aksepterer det? Hus er hus, og blir vel ikke smartere enn hva dem som bor der gjør dem til.

Vi har med forsiktige skritt beveget oss inn dette begrepet eller utrykket. For å finne svarene på hva dette kan være tok vi turen til Elektroimportøren og ba om et møte med deres dyktige islending – elektrikeren Jon Johnson.

Han tok smilende i mot oss og lovet at etter denne lille rundturen skulle vi gå ut med en bedre forståelse om hva et smarthus er.

Begrepet smarthus 
Selve utrykket smarthus betyr hjemmeautomasjon og omfatter en rekke elektriske funksjoner og komponenter som sammen, eller hver for seg, skal bidra til å gi deg og din bolig en enklere betjening. Dette vil gi høyere komfort og økt sikkerhet i kombinasjon med lavere energiforbruk. Huset blir altså smartere ved at du som bruker kan regulere alt forbruk og bruk av huset på en enklere måte enn tidligere.

Man trenger ikke å bytte det elektriske anlegget, men bare begynne med noen få punkter og utvide systemet og funksjonaliteten etter behov – sier Johnson og fortsetter med at deres løsninger gir deg en intelligent bolig tilpasset dine behov og krav til komfort, funksjonalitet og sikkerhet.

Alt i et system
Smarthus handler om å sette alle elektriske funksjoner og komponenter i din bolig i ett system. Dette kan gjøres både med en planmessig eller tilfeldig utbygging. På den måten kan du kan styre og kontrollere disse fra ett sentralt sted, enten dette er bryterpanel, fjernkontroller, nettbrett eller mobiler. Det handler ikke bare om lysstyring, men intelligent styring av varme, solavskjerming, lyd og bilde og ikke minst styring av husets alarmsystem. Dette omfatter også adgangskontroll som kan tilpasses og reguleres etter ønsker og behov. Har du installert velferdsteknologi, kan også dette enkelt tilpasses styringen i smarthusteknologien..Lysstyring
Lysstyring er kanskje det første du tenker på med smarthus, og kanskje der de fleste gjør sitt første møte med smarthus og smarthusløsninger. Med smarthus handler lysstyring om full kontroll over belysningen, både inne og ute. 

Du kan tilpasse belysningen til ditt bruksmønster og ønsket atmosfære. Dette kan gjøres automatisk med bevegelse- og/eller lyssensorer, klokkefunksjoner eller ved solnedgang og/eller soloppgang, eller ved ett enkelt trykk på en fjernkontroll eller bryter. I et smarthusmiljø kan du ha en bryter ved utgangsdøren som kan sette boligen i «på jobbb eller «på ferie» og du kan ha en «natt» bryter ved sengen? Slike senario kan skru av/på eller dimme de ulike lysene slik du ønsker. Dette kan også styre varme, sikkerhet og lyd/bilde.

Varmestyring
Med smarthus kan du enkelt styre all varme i din bolig. Hva med å senke temperaturen i boligen automatisk når du sover eller er borte. Du kan enkelt dele inn boligen i ulike soner eller rom og styre temperaturen individuelt – alt etter ditt behov og bruksmønster. Våre smarthusløsninger kan styre alt fra varmekabler, varmepumper, panelovner, sentralfyr og radiatorer og vannbåren varme. Og det beste av alt – smarthus med varmestyring reduserer ditt totale strømforbruk.

Å kunne ta med alt om smarthusteknologien kan vi neppe dekke her, men et lite innblikk har vi jo fått. Vi skjønner litt mer hva som menes og nysgjerrigheten er kanskje pirret på noen. Ved å ta turen innom butikken i Varnaveien kan man få nyttig hjelp til videre utvikling. Elektroimportøren har faglærte elektrikere som vet hva de snakker om, så her skal du kunne få den hjelpen du trenger til å komme i gang. Trenger du mer hjelp til instillasjonen har vi også avtaler med flere dyktige installatører som gjerne kommer hjem og hjelper deg. De har fast pris på de ulike installasjonene, så overraskelser ikke skal kunne skje. 

Skulle du ønske mer informasjon om smarthus, kan du jo også gjøre som oss – sjekke hjemmesiden til Elektroimportøren på www.elektroimportoren.no

Tekst: Ivar B Johansen

Foto: Jørn Mortensen

Related posts

Det er langt ned til fjell på Ekholt og Høyda

mortensen

Ønsker velkommen til Høydas nye kontorhotell

mortensen

Hos Finn Brynildsrud & Sønner på Høyda kan det umulige bli mulig

mortensen

Denne nettsiden bruker «cookies» for å forbedre brukeropplevelsen. Vi regner med at det er OK for deg. Er det ikke greit velger du det selv. Aksept Les mer

Privacy & Cookies Policy