For 11 år siden kom kurdiske Azad Tofiq (37) og den lille familien hans som flyktninger fra Irak. Azad hadde aldri gått på skole og var for analfabet å regne. I dag er han en betrodd og høyt verdsatt avdelingsleder hos Roger Hansen og Nina Myhre Hansen, som driver REMA 1000-forretningen i Ryggeveien.
Tenk deg selv: Krig og konflikt tvinger deg til å forlate hjemmet ditt. Du ender «på den andre siden av verden», uten kjennskap til språket og kulturen i det som skal bli ditt nye hjemland. Og ett forhold la en ekstra stein til byrden for Azad Tofiq: Han snakket arabisk og kurdisk, men han kunne verken lese eller skrive.
Ikke det beste utgangspunktet for en vellykket «new start», kanskje?
God hjelp
Men Azad var ikke den som slo seg til ro med en tilværelse utenfor arbeidslivet og det norske samfunnet for øvrig. Tvert imot, skulle det vise seg.
Azad begynte på Moss Voks, der han fikk uvurderlig hjelp av språklærer Erik S. Rygge og rådgiver Ann-Kristin Solholt Johnsen. Og det som fulgte, er egentlig en solskinnshistorie blant flere.
– Jeg prøvde meg i praksis flere steder, men det var i denne butikken jeg ønsket å være, sier Azad og kikker seg rundt i frukt- og grønt-avdelingen på REMA 1000, der vi treffer ham sammen med arbeidsgiverne Nina og Roger.
At alle gode ting er tre, tør være kjent. Så også for Azad Tofiq.
– Tre ganger tok han kontakt og spurte om praksisplass. Vi hadde i utgangspunktet ingen åpen dør for ham, men det gjorde utvilsomt inntrykk at Azad til og med var villig til å jobbe gratis for å få prøve seg. Det sa veldig mye om hvilke kvaliteter denne karen er i besittelse av. Her hadde vi å gjøre med en person som virkelig ville jobbe. Som var ærgjerrig og hadde et brennende ønske om å bidra positivt, sier kjøpmann Roger.
Vellykket
– Vel innenfor dørene ble det raskt klart: Azad overbeviste. Og etter et halvt år med lønnstilskudd fra NAV fant vi i 2017 den åpningen vi trengte for å kunne ansette ham i 100 prosent fast stilling med ansvar for den viktige frukt- og grønt-avdelingen. At det har vært vellykket, er hevet over enhver til, smiler Nina Myhre Hansen, som har ansvaret for rekruttering av nye medarbeidere.
«Å kunne kassa» er sentralt, ikke minst i en dagligvareforretning. Selv om Azad fremdeles har sine begrensninger når det gjelder norsk språk, behersker han den delen av jobben også.
– Jeg har utviklet mitt eget system for koding av frukt og grønt, og det fungerer utmerket, sier han.
– Nå leser Azad mye mer enn han gjorde før. Han skriver mer og snakker veldig bra, så det er overhodet ikke noe problem, supplerer kjøpmann Roger.
Godt samarbeid
De to, Roger og Azad, har utviklet et svært godt samarbeid, blant annet om bestilling og komplettering av vareutvalget.
– Jeg stortrives. Roger gir meg energi og løfter meg, sier unge Tofiq om sin sjef.
– Azad er veldig dyktig. Han gjør manns jobb og vel så det. Innstillingen hans til det å arbeide er helt fantastisk, kontrer Roger.
– Jeg jobber som om dette er min egen butikk, smiler Azad, som bor med kone og tre barn i egen leilighet på Halmstad.
Per L. Johansen (tekst)
Jørn Mortensen (foto)