Image default
Bilfestivalen 2019

PÅ VEI MOT EN RENERE FREMTID

Hyundai NEXO: hydrogenelektrisk-SUV

På CES-messen i Las Vegas 8. januar ble den nye hydrogenbil, Hyundai NEXO, som går i produksjon våren 2018, vist frem for første gang.

Hyundai har vært en pioner innen utviklingen av hydrogenbiler, og ix35 Fuel Cell var verdens første serieproduserte bil i denne kategorien. Med nye Hyundai NEXO tar vi steget videre, og her snakker vi om en helt ny dedikert hydrogenbil.

ET STORT TEKNOLOGISK FREMSKRITT

NEXO, som er en stor SUV, tar et langt steg fremover rent teknologisk, og har blant annet verdens mest effektive brenselcellesystem. Komponentene i drivlinjen er blitt mindre og lettere enn tidligere, samtidig som kapasiteten i hydrogentankene er økt. Bilen er bygget helt uten kompromisser.

– Med disse endringene får NEXO en teoretisk rekkevidde som er forventet å være på 800 kilometer per fylling. Dette er en økning på om lag 40 prosent sammenlignet med forgjengeren ix35 Fuel Cell, sier Øyvind L. Knudsen, produktsjef i Hyundai Motor Norway, og legger til:

– Vi har også gjort store fremskritt når det kommer til kald start, som tradisjonelt har vært en utfordring på hydrogenbiler. NEXO starter uten problemer selv i temperaturer rundt 30 minusgrader.

BLIR EN REKKEVIDDEKONGE
I motsetning til vanlige elbiler som må lades med kabel, kan den nye SUVen fylles opp på bare fem minutter på en hydrogenstasjon.

NEXO er ikke bare en miljøvennlig bil når det kommer til utslippet – som er rent vann, miljøvennlighet har også stått i fokus gjennom hele bilens design. Innvendig er samtlige materialoverflater i UL-sertifiserte biomaterialer, det være seg alt fra gulvmatter til plastdeksler og såkalte soft skinn-materialer.

– Dette gir en CO2-reduksjon på 20 prosent, og NEXO har den mest utstrakte bruken av miljøvennlige materialer hele bilbransjen. I tillegg tilbyes bilen med fem forskjellige farger, som alle er produsert med lave utslipp, sier Knudsen.

Bilen har dessuten har dessuten fått luftforurensningsfiltre som filtrerer fint støv inklusive nanopartikler. Det betyr at 99,9 prosent av alt støv kan renses, og at luften som slippes ut av NEXO er renere enn den som kom inn. Dermed bidrar bilen aktivt til å minske luftforurensning lokalt.

SIKKERHET I FØRERSETET
Som i alle nye Hyundai-modeller står sikkerhet i førersetet i NEXO. Bilen har dermed fått en rekke teknologiske nyvinninger.

– Blind-spot View Monitor er en av de mer avanserte nyhetene i vår nye hydrogenbil. Her har man videreutviklet blindsonevarslingen vi kjenner fra våre andre modeller, og lagt til kameraer som følger med på blindsonen. Når sjåføren skal skifte fil, aktiveres kameraet på den siden man blinker til, og blindsonen vises på skjermen i instrumentpanelet. Dette minsker faren for kollisjoner ved filskifte enda mer enn tidligere, sier Knudsen.

I tillegg har NEXO fått neste generasjons filassistent, som aktivt holder bilen i sin fil på både store og små veier, og i både by- og motorveishastigheter. I kombinasjon med dette systemet får bilen en videreutviklet versjon av adaptiv cruise control.


Related posts

Viser frem et råskinn av en annen verden

mortensen

Ny Subaru Forester som hybrid

mortensen

Født til «noe med bil»

mortensen

Denne nettsiden bruker «cookies» for å forbedre brukeropplevelsen. Vi regner med at det er OK for deg. Er det ikke greit velger du det selv. Aksept Les mer

Privacy & Cookies Policy