Image default
Mat & Drikke

Økt epleproduksjon

– Vi har akkurat startet produksjonen, og har investert i ny og større presse. Nå blir det fullt kjør her frem til desember, sier Anne-Lene Bjerketvedt på Dyre gård.

– Vi har større produksjon enn i fjor og klarer å være leveringsdyktige hele sesongen. Vår hovedleverandør er Bahma, og dit leveres all konsumfrukt, det vil si førsteklasses spise-epler. Rød aroma som er vår egen eplesort leveres også til butikker i nærområdet, vi er opptatt av å samarbeide med lokale bedrifter, sier hun.

– Hva gjøres i produksjonen?
– Vi har et arbeidslag som er ute og høster, deretter blir eplene presset og tappet på flasker og bag-in-boks, før alt pakkes og sendes. De fleste av de som jobber hos oss bor i nærområdet, dvs i Rygge, det er viktig for oss å skape arbeidsplasser som kommunen har nytte av. I tillegg har vi arbeidskraft fra Litauen, som har vært med oss i flere sesonger.

Prisvinner
Vi er stolte av å ha mottatt utmerkelse på våre produkter hos Matmerk. Det er en stiftelse hvis formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon og bidra til økt mangfold, kvalitet og verdiskaping. Det er klaret det betyr mye for oss at våre produkter blir så godt mottatt, og vi mottok pris for unik smak både på gulrot og på Rød Aroma epler. Vårt samarbeid med andre bønder i distriktet er verdifullt for oss, sier hun.

Vår eplemost har mange etter hvert fått et meget godt forhold til, og gode tilbakemeldinger er det mye av. Vi er stolte og takknemlige for at våre produkter faller i smak hos folk og det er lokalbefolkningen som er våre største og mest trofaste kunder. Det er omtrent utelukkende positiv omtale både når det gjelder personlige tilbakemeldinger og via sosiale medier, som for eksempel facebook. Det må jo også nevnes at Rød Aroma eplene har gått videre til delfinalen i Det norske måltid 20125. Denne konkurransen startet i 2008 og er nå landets viktigste matpris. Det er veldig hyggelig for oss å ha nådd så langt, og nå er vi spente på fortsettelsen. Det er med på både å løfte frem vårt produkt og ikke minst sette Østfold på kartet, sier Anne-Lene.

Kvalitet på flaske
Det er en fryd å være med på å jobbe med produkter som er naturlig og økologisk. Vi har drevet økologisk i mange år nå, og alle eplene dyrkes frem uten bruk av kunstgødsel og unaturlige plantevernmidler. Eplene våre har optimale temperatur, lys og solforhold i modningsprosessen og slik blir det kvalitet av, sier hun. Det som blir igjen av eplene etter pressing levers som økologisk fôr til kuer på gårder i nærområdet, og det som ikke er økologisk går til Tomb landbruksskole. Slik får vi utnyttet alle deler av produksjonen, sier hun.

Vi jobber mye med produktutvikling, og har i år utviklet smaken på rødbetjuicen vår. Den er nå tilsatt 30% epler, for en bedre smak, og sunnere juice skal du lete lenge etter. Det er rett og slett helse på flaske. Som sportsdrikk er den optimal, og det har de siste årene vært flere studier som viser til god effekt på prestasjoner, spesielt ved sykkelritt. Det aller nyeste produktet vårt er ferdig krydret eplegløgg, som vi lanserer til jul og påske. Det er bare å krype opp i sofaen og ønsker høsten og etter hvert vinteren velkommen, avslutter Anne-Lene.

Tekst og foto: Kristin Emilie Gudbrandsen

Related posts

Lundeby Gård i Råde. Holder rabarbratradisjonene i hevd

mortensen

Moss300 vinen er klar

mortensen

Håndverk med sjokolade og kokos

mortensen

Denne nettsiden bruker «cookies» for å forbedre brukeropplevelsen. Vi regner med at det er OK for deg. Er det ikke greit velger du det selv. Aksept Les mer

Privacy & Cookies Policy