Senteret er et tverrfaglig behandlings, trening og rehabiliteringssenter og har et lavterskeltilbud til de som ønsker å trene og samtidig ha kort vei til faglig oppfølging av fysiske, psykiske eller ernæringsmessige utfordringer.
Miin Helse holder til ved siden av Rygge Storsenter, med inngang mellom Jula og Lampebutikken. Inngang til venstre i bygget og opp i 2.etasje. Tidligere eier av Fokus på Din Helse, Rune Torseth, feirer i disse dager et års jubileum for Miin Helse, og er glad for å ha fått etablert et bredt tilbudt dette første året.
Vi er en sammensatt faggruppe som jobber her, jeg er opptatt av tverrfaglig samarbeid. Med det menes at terapeutene som jobber her har felles fokus om pasientens plager, sier han. God kommunikasjon er vesentlig både for å ivareta den enkelte bruker av senteret, men også for at faggruppen som jobber her skal få mulighet til å forme hvordan Miin Helse skal være. Mange pasienter opplever å måtte forholde seg både til flere personer og flere steder, her hos oss får du et helhetlig behandlingstilbud under samme tak. Når det er sagt ønsker vi oss gjerne flere samarbeidspartnere inn her hos oss, og vi tar gjerne inn flere som ønsker å jobbe innen helse.
– Hvem benytter seg av Miin helse?
– Vi bistår mange ulike målgrupper, men har ofte de som sliter med å komme i gang med trening. Vi er et lavterskeltilbud. Mange som velger å trene hos oss kjennetegnes ved at de normalt sett ikke ville valgt et treningssenter for å trene. Vi har en del eldre som bruker senteret og vi ser at mange som er i behandling også benytter seg av treningstilbudet. Treningssalen er godt utstyrt, med topp moderne utstyr og god atmosfære, senteret skiller seg ut ved at det er et rolig og trygt miljø å trene i. Vårt slagord er «Trygg trening- god helse», de som kommer til oss skal føle seg sett og ivaretatt, sier Rune.
Ta vare på deg selv
Når det gjelder behandling har Miin helse pasienter i nesten alle aldre, fra barn til gamle. En del av våre pasienter har sammensatte plager og livsstilsproblematikk blant annet innenfor ernæring. Fysisk og psykisk helse henger sammen og hos oss møter du fagfolk som støtter og hjelper den enkelte med å få gjennomført sine mål. Navnet Miin helse er ikke tilfeldig, det handler om å ta vare på din egen helse, og vi jobber mot at pasienter selv tar ansvar for sin egen situasjon. Vi ønsker oss bort fra den passive tankegangen som handler om å legge seg ned på en benk for å bli behandlet. Det er deg det gjelder og da er det opp til den enkelte å ta vare på seg selv. Vi støtter selvsagt opp under denne prosessen. Vi tilbyr oppfølging og motiverer for at de gradvis kan bli mer og mer selvstendige, det er bra for våre pasienter, og det er bra for oss, sier han. Det er kort vei fra de ulike behandlingsrommene og til treningssalen og alle som trenger det får et individuelt tilpasset program. Vi vet at motivasjonen svinger, og som med all annen trening er det ofte sesongbetont. Helsa vår er ferskvare og må pleies kontinuerlig og det er mange måter å holde seg i aktivitet på. Bruk naturen, uansett årstid, det er både sunt og gratis, oppfordrer Rune.
Viktig å forebygge
Kroppen har et eget forsvarssystem som gjør at mange ikke kjenner plager før det «smeller». Det er mye som kan forebygges og vi ser en økende tendens til både overvektsproblematikk og at yngre mennesker blir sykemeldte, ofte langtidssykemeldte. Det er sikkert mange årsaker til det, men det er bekymringsfullt at mange bruker passive stimuli i hverdagen og er mindre i aktivitet. På sikt vil nok sykdomsbilde endes som følge av vår livsstil, det er tidlig å si noe om konsekvensene av dette, men at det har en sammenheng, er helt klart, sier Rune.
– Må man ha henvisning fra fastlege for å benytte seg av Miin helse? – Vi har mulighet til å ta inn pasienter via henvisning, men de aller fleste kommer uten. Fordelen er at man da kan få time umiddelbart, mange er opptatt av å få raskt tilgang til hjelp når de har fått plager. Den psykologiske siden ved dette er at det er pasienten selv som har tatt initiativet til livsstilsendring, det er en viktig faktor i seg selv. Min drivkraft er å finne gode løsninger for den enkelte innen helse, det er noe jeg brenner for og hele tiden strekker meg mot. Veien blir til mens man går, men vi er fornøyde med det vi har fått til i dag. For meg personlig handler det også om verdiskapning. Det å skape rom for flere arbeidsplasser, samtidig som et tverrfaglig og godt helsetilbud gagner den enkelte, gir dobbel effekt, avslutter Rune Torseth.
Tekst og foto: Kristin Emilie Gudbrandsen