Image default
Sport

NM i kystroing på Tronvik 24.-25. september 2022

Kystroing, eller coastal-rowing som det heter internasjonalt er en relativt ny gren innenfor rosporten. I år skal det arrangeres Norgesmesterskap for første gang. Det er det Moss Roklubb som skal stå for. 

Kystroing er noe helt annet enn den tradisjonelle roingen der utøverne sitter i smale og ustabile båter, som fordrer både lite vind og stille vann. Her har man utviklet en egen båttype, som i tillegg til å være svært stabil også takler å møte på store bølger, stri strøm og grovere sjø. Konkurranseformen har allerede rukket å bli svært populær i mange europeiske land, og nå skal det altså for aller første gang arrangeres et Norgesmesterskap. Det vil foregå på Tronvik på Jeløya den siste helgen i september. Vidar Kallevik er leder i Moss Roklubb. Han kan fortelle at de er både forventningsfulle og spente.

– Vi har selvfølgelig en god del rutine i forhold til å arrangere ordinære regattaer, men denne formen for mesterskap har vi ikke vært med på før. Vi gleder oss selvfølgelig stort til dette, men samtidig så er det jo også knyttet en viss spenning til et slikt arrangement. Jeg føler at vi har jobbet godt og at vi begynner å bli klare nå takket være en dyktig arrangementsgruppe og mange positive støttespillere og sponsorer, uttaler han.

Nærkontakt
I løpet av helgen 24.-25. september skal det kåres Norgesmestere i to ulike grener. På lørdag er det «Endurance» som står på programmet. Her skal det roes en trekantløype på totalt 6 kilometer. Søndag er det klart for «Beach Sprint». En svært publikumsvennlig konkurranseform, forklarer Kallevik.

– Normalt sett er man jo vant til å se roere på lang avstand når de konkurrerer, men det slipper man her. I Beach Sprint starter faktisk utøverne på land. På signal løper de ned til vannkanten og ut i vannet, hvor de så må komme seg opp i båtene som venter. Deretter er det om å gjøre å ro raskest mulig ut og rundt en bøye, før man deretter setter kursen mot land igjen. Den som tar seg raskest ut av båten og opp på stranden, for så å ringe i klokka går videre til neste runde. 

En spire til økt rekruttering
Det er altså en litt annerledes NM-helg som venter både utøvere, arrangør og publikummere når Moss Roklubb inviterer til fest på Tronvik-stranden den siste helgen i september. Med spesialkonstruerte båter som både er tyngre, bredere og mer stabile skal utøverne ta seg frem i «nye farvann». Kallevik har stor tro på at den nye båttypen vil gi klubben et løft på sikt.

– Dette vil garantert bli et satsningsområde for oss fremover. Med sine særegne kvaliteter bidrar jo denne båttypen til at rosporten blir vesentlig mer tilgjengelig. Her kreves det ikke mye forkunnskap for å kunne føle mestring. Vi håper at disse båtene skal bidra til økt rekruttering og gleder oss til å ta de mer i bruk i treningssammenheng, forteller klubbens leder.

Skulle gjerne ha deltatt
Et lite skår i gleden i forbindelse med NM-helgen på Tronvik er at landslagsroerne er opptatte med VM. Det fører blant annet til at brødrene Erik og Einar Solbakken fra Moss Roklubb ikke får anledning til å delta.

– Nei, dessverre så gjør vi ikke det. Jeg skulle gjerne ha vært med og kjempet om NM-medaljene på hjemmebane, men det får bli ved neste korsvei. Nå er alt fokus rettet inn mot VM i Tsjekkia, uttaler Erik Solbakken.

Midt i smørøyet
Selv om Erik Solbakken ikke har fått anledning til å teste de nye kystrobåtene selv, så er han i likhet med klubbens leder svært optimistisk med tanke på at de vil bidra til økt rekruttering.

– Disse båtene tror jeg kan bli gull verdt for klubben. De vil føre til at langt flere får muligheten til å ro i mossesundet i stedet for å måtte ta turen helt til Årungen rostadion. Vi har jo et klubbhus som har en perfekt beliggenhet i forhold til kystroing, så dette tror jeg kan være med på å gi klubben et kjempeløft. Tar vi med at klubbhuset nå skal pusses opp, samt at båtparken er under fornying så går det jo ikke an å ikke være annet enn optimistisk på klubbens vegne. Dette blir bra, uttaler klubbens flaggskip på utøversiden, Erik Solbakken. 

Felles innsats
Under norgesmesterskapet på Tronvik i slutten av desember skal det konkurreres i båtklassene singlesculler, dobbel og dobbelt firer. I og med at kystroing er helt i startfasen her til lands, så finnes det foreløpig ikke så mange båter tilgjengelig. Moss Roklubb er en av rundt 10 roklubber i Norge som eier egne båter. Få båter til tross, så ser ikke Vidar Kallevik nevneverdige problemer i forhold til å få arrangert som planlagt.

– Dette kommer til å løse seg helt greit. Vi har snakket med de nærliggende roklubbene som disponerer båter og de vil ta de med til Moss denne helgen. De som melder seg på og som ikke har tilgang på egen båt vil få låne en. Vi får satse på at det er flere båter tilgjengelig til neste års mesterskap. Denne båtklassen kommer jo på OL-programmet i 2028 så antall båter her til lands vil nok øke suksessivt fremover, forteller han.

– Da vi vil kanskje få oppleve å se Erik Solbakken representere Norge i kystroing i OL i Los Angeles i 2028?

– Det er nok lite sannsynlig. Innen den tid har jeg nok pensjonert meg som toppidrettsutøver, smiler Erik Solbakken. 

I likhet med arrangøren, så håper Høyda-avisa at mossingene kjenner sin besøkelsestid og legger turen innom Tronvik-stranden 24-25. september. Dette kommer garantert til å bli en artig helg som forhåpentligvis inkluderer noen lokale medaljer. For de som ikke får anledning til å ta turen så vil Moss Roklubb tilby live-streaming på klubbens hjemmeside/Facebook-side.

Tekst: Petter Andresen

Foto: Jørn Mortensen

Related posts

Linn er Norges raskeste sykepleier

mortensen

Mossingen som jakter drømmen om liv som håndballproff

mortensen

Sykkelverket: – Nå har vi havnet midt i smørøyet

mortensen

Denne nettsiden bruker «cookies» for å forbedre brukeropplevelsen. Vi regner med at det er OK for deg. Er det ikke greit velger du det selv. Aksept Les mer

Privacy & Cookies Policy