Image default
Helse & Velvære

En møteplass kan være så mangt

Kirkens Bymisjon utgjør en forskjell for mange i Moss takket være deres arbeid på ulike arenaer. En god by trenger faktisk mange gode møteplasser. Det vet de ansatte og de mange frivillige hjelperne mye om.

Det er fredag morgen da vi legger turen innom Arena kirke- og kultursenter i Moss sentrum. Det er tid for et av ukens høydepunkter for mange, nemlig medisinsk yoga. En yogaform basert på blant annet ulike puste og meditasjonsøvelser. Blant deltagerne finner vi sogneprest Anders Leknes. Han er ikke akkurat en dreven yogaentusiast, men «fredagsyogaen» har han vært en del av siden starten.

– Dette er for meg en flott måte å starte fredagen på. Her får man muligheten til å slippe seg helt ned og løsne litt opp i alle vondter. Det kan vi ofte ha behov for etter en hard arbeidsuke. Dette tilbudet er absolutt å anbefale, svarer han fornøyd før han slår seg ned i sammen med mange av de andre deltagerne ute i kafeen for å spise frokost. 

Som en utvidet storfamilie
Nettopp fellesskapstanken er viktig for Kirkens Bymisjon. Det å bygge fellesskap, samhold og respekt på tvers av ulikheter preger de mange tilbudene som de står bak. MediYoga (medisinsk yoga) er det ferskeste skuddet på stammen, mens det nok er arrangementet Julaften på Verket scene som kanskje er mest kjent blant oss mossinger. 

– Det tror nok vi også. Julaften på Verket scene har blitt en betydelig møteplass for mange, og vi ser at det bare blir flere og flere som deltar for hvert år. Det er som om en utvidet storfamilie møtes og det vet vi at mange setter stor pris på, forteller prosjektleder Cathrine Aasen Roksvåg i Kirkens Bymisjon.

Trenger flere å si hei til
Muligheten for nettopp det å kunne sette seg ned for å slå av en prat med andre, er noe den ideelle organisasjonen vektlegger i stor grad. Det er arrangementet «Onsdagssuppa» på Arena et annet godt eksempel på. En populær møteplass hvor man har mulighet til å få seg en god porsjon suppe og en kaffeskvett med noe attåt til en billig penge. 

– Til å begynne med gikk de fleste til et bord hvor de kjent andre fra tidligere, men etter hvert som det ble flere og flere som benyttet seg av tilbudet, så måtte man nesten bare sette seg ned der det var ledig. Det er akkurat hva vi håpet på. Det er faktisk ikke så skummelt å slå av en prat med andre som man ikke normalt ville ha møtt. Jeg tenker at vi alle trenger flere å si hei til i hverdagen. Derfor har vi i tillegg startet opp en møteplass som vi har kalt for «Ett bord». Da tar vi med oss ett eller flere av våre oransje bord og ber oss inn under andres arrangementer i byen. Vi er som du forstår svært opptatte av å være til stede på ulike arenaer hvor folk møtes. Grunntanken er den samme. Å få mennesker til å sette seg ned for å slå av en prat over en kaffekopp eller en liten matbit, forteller Aasen Roksvåg.   

Plass til alle
Selv om den innledende praten har handlet en god del om de voksne, så hersker det liten tvil om at arbeid opp mot barn og unge står Kirkens Bymisjon nært.

– Det er riktig. Barn og ungdom er en av hovedmålgruppene i Kirkens Bymisjon sin strategiplan. Derfor har vi i samarbeid med våre støttespillere startet opp ulike aktiviteter som har som mål å være åpne og inkluderende for alle. Sentralt i dette arbeidet står selvfølgelig Skattkammeret. Det er vår utlånssentral for gratis lån av utstyr til sommer og vinteraktiviteter. Vår målsetting er at barn og unge i Moss skal ha mulighet til en aktiv hverdag uten at lommeboken nødvendigvis setter en stopper, svarer prosjektlederen.

Populært med Løkkis
Organiserte fritidsaktiviteter er uten tvil en viktig del av oppveksten for mange barn og unge. Kirkens Bymisjon har sin egen lille vri og den kalles for Løkkis. Her kan ungdommer møtes rett etter skoletid for å ta del i ulike sportslige aktiviteter. Lavterskeltilbudet fordrer egentlig ikke noe mer enn at ungdommen møter opp til avtalt tid.

– Her kan man komme innom i de klærne som man står og går i. Har man behov for noe mer så låner vi de dette. I tillegg til å bli presentert for ulike idrettsaktiviteter får også deltagerne et varmt måltid før seansen er over. Dette tilbudet blir stadig mer og mer populært og vi ønsker å rette en stor takk til idrettslagene som er med oss underveis med kyndig veiledning innenfor sine respektive idretter. Det gjør totalopplevelsen enda bedre, forteller Aasen Roksvåg.

Kun for jentene
Det er mye takket være solid støtte fra Stiftelsen Sparebank 1 Østfold Akershus at Løkkis-tilbudene har blitt en stor suksess. Det gjelder også for Sisterhood-gruppene, som er en møteplass for jenter i alderen 13-21 år. I samarbeid med Moss Kommune er man nå i startgropa for igangsetting av en ny gruppe, og to andre er planlagt med oppstart til høsten. En viktig møteplass for «girlsa», forteller Cathrine Aasen Roksvåg.

– Det mener vi bestemt at det er. Jenter har behov for egne steder å møtes og dette er en av arenaene. Her møtes de fast en gang i uken hvor noen av våre oppgaver er å motivere de til å ha sunne holdninger og gode verdier. Her snakker vi blant annet om selvfølelse, vennskap, sosiale medier og andre temaer som jentene måtte ha på hjertet.

Nye lokaler – nye muligheter
Det er så mye viktig arbeide som Kirkens Bymisjon står bak i Moss. I tillegg til det vi allerede har nevnt, så står de også bak familiestøtteprogrammet Homestart og Myrsnipa som er et tilbud for familier som har behov for tilsyn under samvær. I stedet for å fortsette praten rundt det som allerede er godt i gang ønsker Aasen Roksvåg i stedet å pense samtalen over på noe spennende som står på trappene i disse dager.

– Nå er vi i gang med å flytte Skattkammeret til større og mer egnede lokaler, og det gir oss selvfølgelig nye muligheter. Det er ikke snakk om å flytte så langt. Kun ned i det samme bygget som Parkteatret holder hus. Der vil vi åpne nye flotte lokaler vis a vis Moss Hotel hvor det faktisk blir plass til å «henge» som ungdommen kaller det, ler Aasen Roksvåg før hun fortsetter. – Her vil vi også få tilgang på et kjøkken og det er selvfølgelig viktig for oss. Nå jakter vi på ting å fylle de store lokalene med. Hvis noen har et bordtennisbord til overs, eller noen grønne planter som har vokst ut av rommet de står i så vil vi gjerne overta. Det er bare å ta kontakt med oss, smiler hun.

Det hersker liten tvil om at Kirkens Bymisjon har kommet til Moss for å bli. Nå som nye Moss kommune er et faktum har det jo også blitt flere innbyggere å bry seg om. Det vil si, det å bry seg om er et ansvar vi alle må ta inn over oss. Som prosjektleder Cathrine Aasen Roksvåg selv sier det; Vi trenger alle flere å si hei til.

Av Petter Andresen

Related posts

Drømmestart for Beautyshot

mortensen

Ny gestaltterapeut tilbyr utendørs samtaleterapi

mortensen

Psykologfellesskapet i Helseparken

mortensen

Denne nettsiden bruker «cookies» for å forbedre brukeropplevelsen. Vi regner med at det er OK for deg. Er det ikke greit velger du det selv. Aksept Les mer

Privacy & Cookies Policy