Image default
Hjem & Fritid

Kaptein Rødskjegg 20 år

Mann ombord – kjølen er våt….

I 20 år har Kaptein Rødskjegg og hans pirater fartet over hav og hele Norges land med sine fantastisk show –  proppfulle av humor for unge og gamle i alle aldere.  Og de har tilsammen spilt over 1500 show. Sjørøvertrioen består fortsatt av Odd Espen Skjærbekk som Kaptein Rødskjegg, Ole Jacob Lindberg alias Kalle Kanon og Morten Heiberg som Jern-Harry.

Vi var så heldige å få en prat med selveste kapteinen i anledning alle disse 20 åra. Og når man selv har vært stor og ivrig Rødskjegg fan gjennom mange år er dette selvfølgelig ekstra stas og stor glede.

I januar i år ble Rødskjeggutta feiret med brask og dram på Verket Scene med inviterte gjester. Kapteinen er knallfornøyd  og mener dette var en fin og artig start for jubileumsåret 2019.

Når, hvor og hvordan startet moroa ?

Det hele startet i 1999 etter en forespørsel fra Lage Fosheim og Ole Evenrud. De jobbet for PolyGram som da var verdens største plateselskap. De ville at vi skulle spille Torbjørn Egner musikk sånn som vi gjorde med Dusty Cowshit. Dette sa vi ja til. Den gangen var også Remi Reinbakk en av oss.   Første plate kom i samme år å het Thorbjørns Egner Beste Barnesanger. 

 – Vi trodde det kun var å spille inn den også var vi ferdig. Men da kom Lage Fosheim å sa at han  hadde booket oss inn på NRK på «Ta Sjansen».

18.000 mennesker i Holmekollen og 1,3 milloner mennesker på direktetv.  – Vi hadde ikke noe valg, så sånn ble det –  og dette var starten. Så etter suksess i Holmekollen blir Kaptein Rødskjegg til. 

Gutta søker først om å få hete Kaptein Sorte Bill, men  får avslag på dette. – Så under det første Kaptein Rødskjegg showet som ble holdt i Halden på Tista Senteret  sommeren 1999, var hele «Egnerklanen» på plass for å kontrollere at vi ikke brukte noe av dems opphav eller materiale.

Dette første showet var et enkelt musikkshow som vi kalte Kaptein Rødskjegg på land. 

Vi gjorde mange kjøpesenterjobber etter dette. Men  så ble vi booket over på Nama Event med Ole Waage – og der har vi vært siden.

Når dere ser tilbake på disse 20 årene, hva tenker du?

– Det har vært kjempegøy og det var jo ingen av oss som hadde trodde at det skulle bli så stort. Etter ca. 4 år med Kaptein Rødskjegg begynte det å ta helt av. I 2004 nomineres Kaptein Rødskjegg til Spellmannprisen med plata «Mann ombord kjølen er våt.»

– Nøkkelen til suksessen?
– Real deal, alt skulle være ekte. Fri for sminke og løsskjegg. Unga skulle ha ekte vare. 

 – Hva er det du husker best fra alle disse 20 årene?
 – Det må være selve starten med «Ta Sjansen» i Holmekollen. Også er det 100 vis av enkelt episoder.

– Største krisetabbe?
– I et show hvor Jern- Harry skulle snakke til Kalle Kanon. Så iseden for å si Kalle Kanon sier han: – Du Ole…..og Kalle Kanon «redder» inn ved å si Ole Kanin. Remi og jeg gikk da av scene også fikk de stå igjen å rydde opp i dette selv.  – Vi driver jo med jakt på å sette hverandre litt ut. Og det blir jo alltid gøy.

Største utfordring med denne jobben?
– All jobben som blir gjort i forkant. Alle gutta er veldig, veldig gode. Vi er en god gjeng. 

Hvor langt tid bruker dere på spikre i sammen et sommershow?
– Vi begynner å jobbe med manus i januar. Vi alle tre strør ut ideer her, men det er Morten Heiberg og Ole 

Jacob som syr dette i hop. Showet øves inn omtrent dag og natt i 14 dager før premieren. I 2010 var Kaptein Rødskjegg med på VGs Sommershow å gjorde da 51 forstillinger på 23 dager. 

 – Da fikk vi nye rutiner på hvordan man skal lære seg ting og hvordan man skal få ting til å funke.

 – Og dette ble så stor suksess i 2010 at VG hyret oss inn året etter også. -Dette er faktisk historisk, vi er nemlig de første i Norge som har vært med på Vgs Sommer Show to år på rad.

Så her danker Rødskjegg ut både Jahn Teigen, Arve Tellefsen og alle idolvinner gjennom tiden. 

Etter å ha sett alt av Rødskjegg show i mange år er jeg fasinert av at det neste ikke er noe skille mellom dere på scenen og publikum. Dere tar jo med dere publikum i alt dere gjør. 

– Det er jo det som er gøy og dette er det som er det aller viktigste for oss. Mange fortjener all mulig takk og ære…

 – Vi har jo ikke kommet så langt som vi har, helt alene. Det er mange gode hjelpere og samarbeidspartnere. Som Morten Heiberg alltid har sagt: – La de får være med på litt av greiene rundt også. Så vi tar bevisst med alle på alle showene også. Har du hjelpet til i forkant av en forestilling blir du ikke bare invitert på premieren, du får være med på forestillingen også. Legge opp en kabel eller f.eks stå i kiosken. 

Hvordan blir jubileumsåret 2019?
– Vi skriver nå et helt nytt sommershow som skal spilles i Nesparken fra 23/6-10/7. Tittelen er ikke helt i kiste, men det blir kanskje noe som Kaptein Rødskjegg og prinsessemafiaen. 

– Vi skal også gjøre 4 show i Drøbak. Også skal vi være med på The Tall Ships Races i Fredrikstad. Dette er vi veldig stolte av. Dit kommer alle verdens største seilebåter. Og vi skal da være hovedattraksjonen på Christian Radich. – Det som er viktig for Rødskjegg universet – er at vi lever her og nå. Vi kan reise hvor som helst. Stakkars Sabeltann som bare må være i Kjuttaviga.

Er planen 20 år til?
– 20? i hvertfall 40 år. Jeg skal bli bært ut av Nesparken med støvla på. Dette er så gøy og det er det som er drivkraften å kunne gjøre dette for barna.  – Viktig at vi i Moss gjør hverandre gode. Vi kan ikke alle være best, så vi må hjelpe noen andre å være gode. 

Alle tre med hver sin funksjon Kalle Kano holder litt tak det som er rundt barken, det med  skriving og sånn. Mens Jern-Harry er  organisatorisk og veldig strukturert. Kaptein Rødskjegg er bare kaptein.

– Også er vi sånn at når vi har bestemt oss for å gjøre noe, så bare gjør vi det. 
– Regissør Harald Engan holder i alt av tråder å styrer oss litt. Det er mye av det vi skriver som ikke kan brukes og da sier Harald i fra. Han er en dyktig kar.

Hvorfor har dere blitt så populære?
– Det er fordi vi leverer ekte vare, svettelukta er ekte – fritt for løsskjegg og fjas.

Noe du vil si til folket?
– Vi piratas!!! 

Tekst: Gro Brede Johnsen

Foto: Glenn Meling


Related posts

Action i bassenget hele høsten!

mortensen

Interiør trenger ikke å være dyrt!

mortensen

Jozsef Bøhm; 30 år i hagemaskin bransjen

mortensen

Denne nettsiden bruker «cookies» for å forbedre brukeropplevelsen. Vi regner med at det er OK for deg. Er det ikke greit velger du det selv. Aksept Les mer

Privacy & Cookies Policy