Image default
Høyda Avisen

Høyda avisa «populær» også i Sør-Afrika

Utflyttede mossinger i «alle» verdenshjørner er lesere av avisa Høyda. Siste hilsen som tikket inn til redaksjonens e-post mortensen@pspress.no kom fra Sverre N. Isaksen som holder til i en liten vakker landsby i Sør-Afrika som heter Mogwase. Den ligger ikke så langt fra Johannesburg – forteller Isaksen.

Sverre Isaksen er en meget bereist mann, som er født på Andøya så tidlig som i 1940. Dog mener han at etter over 30 år i Moss kan nesten regne seg som mossing. Han reiste ut i den store verden med en båt som 15 åring i 1956, men kjærligheten til ei vakker ung jente fra Jeløy var årsaken til at han til slutt havnet i Moss. Denne skjønnheten fra Oslofjordens perle jobbet i samme rederiet og hun var nok fortapt da den unge, høyreiste nordlendingen med det store smilet skrudde på sjarmen.

Gikk i land

Sverre ble i utenriksfart i nesten syv år, bare avbrutt av militærtjeneste i 16 måneder. Han ble av sine mentorer og skipskamerater oppfordret til å sørge for nødvendig utdanning for videre tjeneste om bord. Han gikk så på maskinistskole i Fredrikstad og komplementerte med 6 måneders praksis på et verksted i Oslo.

Da deres første sønn ble født, ble sjømannen landsatt og fikk jobb som reisereparatør. Etter tre år skiftet han beite til et Oslofima hvor han var i hele 24 år. De siste fem årene av hans yrkesaktive karriære ble avsluttet på Sekkefabrikken som reperatør, hvor han var til han pensjonerte seg som 62 åring.

Smaken på Afrika

Sverre har siden sine sjømannsdager drømt om igjen å kunne besøke Afrika. Anledningen kom da hans yngste sønns kone skulle få tvillinger. De var bosatt i Australia på grunn av studier, og Sverre hadde ikke anledning til å reise over. Han sendte kona med beskjed om at han i stedet kunne få to uker i Afrika ved første anledning. Han valgte da Namibia, og var solgt fra første stund. Et vanvittig flott land å besøke – forteller Sverre. Hans store interesse for foto fikk et kraftig boost i et land som nesten flommer over av motiver.

Vinterene i Afrika

Dessverre mistet Sverre sin kone for ni år siden. Etter litt rotløs aktivitet med mye reising ble det Afrika – forteller Isaksen. Han har siden overvintret de fleste vinterene i Afrika. 

I en liten landsby som heter Mogwase. Denne ligger ikke så veldig langt fra Johannesburg, og ligger veldig sentralt i forhold til hva jeg trives med. Huset jeg leier ligge bare fem minutter fra hovedporten til Pilandsberg National Park. Her tilbringer jeg utrolig mange timer daglig. Jeg får her oppleve Afrikas ville dyr på nært og sikkert hold. Det er etablert foringstasjoner som tiltrekker ofte store antall av dyr. De kommer ofte til ulike tider av døgnet, så jeg må være tidlig på plass for å få tatt de beste bildene – smiler Sverre. Han oppforder alle til å besøke hans bildeblogg på: www.sverresreiseblogg.com/ Her deler han sine opplevelser og bilder, og om dere legger igjen kommentarer setter Sverre pris på alle tilbakemeldinger.

Pensjonistvisum

Med sitt 3-årige pensjonistvisum tilbringer Isaksen ofte lange perioder i sitt kjære Afrika. Denne gangen har han planer om å være på plass i 8 måneder. Prisnivået er mye mer behagelig her enn hjemme i Norge – forteller Sverre og legger til at en fem liter god rødvin koster under 170,- spenn. 

Telefon og internettforbindelsene er nok ikke av de beste. Et besøk i nettbanken med mobilen krever tålmodighet og forflyttning til et høyere terreng for ikke å risikere å falle ut under regningsbetaling. 

Isaksen går nå i sitt toogåttiende år, og sier han storkoser seg i sitt Afrikaparadis. Han følger med på livet hjemme gjennom avisenes nettløsninger og har laget snarvei til Høyda Avisa. Det gjør det litt enklere når nettet jukser – smiler han. Oppfordingens hans er at flere pensjonister burde gjøre som ham i vinterhalvåret. Da slipper man å måke snø og ergre seg over høye strømregninger.

Tekst: Ivar B Johansen

Foto: Sverre Normann Isaksen

Related posts

Lavere annonsepris i Høyda-Avisa for foreninger og klubber i Moss

mortensen

Høyda avisa populær også på Gran Canaria

mortensen

Denne nettsiden bruker «cookies» for å forbedre brukeropplevelsen. Vi regner med at det er OK for deg. Er det ikke greit velger du det selv. Aksept Les mer

Privacy & Cookies Policy