Image default
Kultur

«Gatelangs i Moss»

Et praktverk er nok den riktige betegnelsen på den nye boken til Øyvind B. Nustad. Han har i samarbeid med fotografen Helge Eek laget en bok som vi mossinger ikke engang viste at vi virkelig ønsket oss. Boken «Gatelangs i Moss» er en samling av kunstneriske fotografier fra gater i Moss og forklarende tekst om navnet på gater som stammer fra en person.

Vi mossinger har oppgjennom tidene blitt servert ulike utgaver av hefter og bøker om gater i Moss, men ikke tidligere har vi blitt presentert for gatenavnhistorikken på denne måten. Her er det forklarende tekster til flotte bilder av byens mange gatemiljøer.

Lang research
Byen har utrolig mange gatenavn som er oppkalt etter mennesker. Hvem var alle disse, og hva har de gjort for å fortjene at en gate har blitt oppkalt etter dem? Forfatteren har lagt ned adskillige timer med leting i gamle tekster og arkiver for å kunne presentere det vi nå finner i denne boken. Hvor kommer navn som Hoppern, Balaklava og Kambo fra? Hvorfor heter det Arilds vei og Øisteins gate? Og hvem var de, menneskene som har gitt navn til gatene våre – og hvem av dem var den største kranglefanten? I denne boken har forfatteren forklart litt om disse gatene på en lettlest og morsom måte.

Øyvind og Helge
Øyvind Brodtkorb Nustad har bakgrunn som ingeniør, filmarbeider og tekstforfatter. Han er i dag bosatt på Jeløy og jobber som forfatter og foredragsholder. Han har tidligere utgitt boken «Gunnar Eddie»: en brutalt ærlig bok om kjente mossinger på 1980-tallet. I fjor høst utga han «Østfold-historier», en bok fylt med grusomme – men ikke desto mindre sanne – hendelser fra Østfold på 1700- og 1800-tallet. 

Helge Eek er nok kjent for de fleste mossinger. Han er en prisbelønnet fotograf fra Jeløy. I Norges viktigste konkurranse for kommersiell fotografi, «Gullsnitt», har han to ganger på rad tatt gull i klassen for arkitektur/eksteriør/interiør. Med naturbildene sine har han hatt utstillinger i Norge og utlandet, og har hatt flere store utsmykkingsoppdrag.

Helge Eek har illustrert mer enn 60 bøker og utga i fjor fotoboken «Naturperler fra Jeløy».

Øyvind B Nustads nitidige og dyptgående granskning av bakgrunnen for gatenavnene, har i samarbeid med Helge Eeks kunstneriske gatemotiver, gitt oss et oppslagsverk som nok kan være med å avgjøre mange diskusjoner om gater i mange mossehjem. Boken er på 240 sider. Den har store flotte bilder og lettleste tekster. Bør nok på slutten av året være å finne i de fleste mossehjem. 

Vi mener at denne boken også vil være en super julegave til utenbysboende som savner sin hjemby. Byens bokhandlere vil allerede ha bøkene i sine hyller, så løp og kjøp.

Tekst: Ivar B Johansen

Foto: Jørn Mortensen


Related posts

Da Edvard Munch regjerte på Grimsrød, Jeløy

mortensen

Verdifestivalens «mor»

mortensen

Bjørn Boge: «Herregårdslandskapet i Rygge»

mortensen

Denne nettsiden bruker «cookies» for å forbedre brukeropplevelsen. Vi regner med at det er OK for deg. Er det ikke greit velger du det selv. Aksept Les mer

Privacy & Cookies Policy