Image default
Portrett

Erik Szkutak: Jo mindre vi er sammen, er sammen. . .

Han har ikke noe imot at vi plasserer klisjeen nei-general på ham, etter å ha markert seg ettertrykkelig og med mange utropstegn i lokalpressa. Og mer skal det bli, for siviløkonomen fra Øreåsen graver seg gjerne dypt ned i materien. Og kommer knallhardt ut.

Det er ikke absolutte og prinsipielle grunner til at Erik Szkutak ikke vil avvikle kommunegrensa i Varnaveien, men han mener at tidspunktet er helt galt.

– I Rygge har vi gjort unna alle viktige investeringer, og har en oversiktelig og god økonomi. I Moss, derimot, kommer man til å være i en diger gjeldsskvis i årevis framover, og da virker det ikke riktig å belaste andre kommuners innbyggere med slike gjeldsbyrder.

Og det hele skyldes dårlig planlegging og manglende evne til å se framover, mener Szkutak.

«Gamle synder»
– Eksempler på ukloke disposisjoner i Moss?

– Utvidelsen av Moss Havn, der har de 13 ansatte og omsetter for tredve millioner i året. Og så vil de låne fra 500 millioner til opp mot en milliard, hvem i all verden skal forrente det?

Videre nevner han jernbaneutbyggingen, som vil føre til et voldsomt kaos, og gjøre at ingen vil investere i Moss på ti-tyve år.

– Traseen skulle vært lagt langs E6, det hadde vært best for hele regionen, og det har vi jobbet for i mange år. Og så er det mer «gamle synder», som da politikerne sa nei til at Kværner skulle få etablere seg her i 80-åra. Det ble stoppet av politiske krefter som representerte konkurrerende næringsinteresser.

– Har dere ikke gjort noe uklokt i Rygge, da?

– Det har vi selvfølgelig, blant annet var utbyggingen av Årvold Næringspark slett ikke bare vellykket. Men, som sagt, økonomien er sunn og under kontroll i Rygge, og når Moss kommer dit vil byen blomstre.

Siviløkonom
Han er født og oppvokst på Bredsand, og gikk på søndagsskolen på Folkets Hus, hvor faren hans underviste barna.

– Han var en dypt religiøs mann, noe som preget familien vår. Og jeg har alltid beholdt mitt kristne livssyn.

Da Erik var elleve år døde faren, og familien opplevde en fantastisk omsorg og solidaritet i lokalmiljøet. Hvert år sto det et juletre utenfor døra på lille julaften, det var det nabobonden som leverte, og han forsynte dem også med gratis grønnsaker.

– Moren min gikk med aviser, og når hun var syk stilte nabokona opp og tok ruta hennes uten noen som helst form for betaling. Det var ganske strevsomt og trangt, men det gikk, og vi var aldri i kontakt med sosialkontoret eller noe sånt. Etter realskole og gymnas i Moss utdannet han seg til siviløkonom i Mannheim i Tyskland, og ble uteksaminert i 1976. Og har hatt en rekke jobber i næringslivet, blant annet hos Peterson & Søn, Gillette, Janco Visjon (senere TV Norge), disponent i Moss Dagblad, og Seatronic.

Politisk aktiv
I midten av 1990-åra ble han rammet av lunge-emboli, og måtte etter hvert la seg uførepensjonere. På den tiden var, som nå, trafikkproblemene i Moss et hett tema, og Szkutak frontet Moss 2010, en tverrpolitisk organisasjon som sto for alternative løsninger på noen av de sentrale problemområdene i byen.

– Og så ble du politisk aktiv etter hvert?

– Ja, det ble jeg. Det begynte med at jeg strevde med en fradelingssak med en familieeiendom oppe i Bodø. Så var det en bekjent som foreslo at jeg skulle ta en prat med nå dessverre avdøde Frode Klemp i Rygge Frp for å få hjelp, og det gjorde jeg. Og opplevde en fenomenalt flott politiker, som hjalp meg å løse saken, og inspirerte meg til å gå inn i politikken.

– I Fremskrittspartiet?

– Ja, selv om familien min alltid hadde vært solid plantet i Arbeiderpartiet. Men jeg har nok alltid vært liberalt innstilt, og stemte Venstre. Og så ble det altså Frp, jeg vil ha et samfunn som ikke bestemmer alt mulig over meg.

– Og du vil ikke ha et samfunn som beordrer Moss og Rygge til å slå seg sammen?

– Absolutt ikke.

Enøyd?
Det er ti år siden forrige gang jeg intervjuet Erik Szkutak, da kalte han seg selv «innbitt mossing». Nå er han innbitt neimann når det gjelder sammenslåing av nabokommunene som deles midt i Varnaveien.

– Hvorfor det voldsomme engasjementet og alle utropstegnene?

– Omkring halvparten av innbyggerne i Rygge er imot sammenslåing, og de har jo knapt noen talsmenn. Derfor synes jeg det er viktig å markere det synspunktet.

– Ok. Men du er ikke redd for å bli enøyd? Klarer du for eksempel å se to gode argumenter ved sammenslåing?

– Det gjør jeg da. For det første vil man lettere kunne få til en overordnet planlegging, og Rygge ville fått en tyngre hand på rattet her i distriktet. For det andre ville man forhåpentligvis få et større utvalg av dyktige politikere.

– Og så sier du to positive ting om Moss.

– Beliggenheten, definitivt. Og kulturlivet, til tross for kommunens beskjedne innsats.

– To dyktige mossepolitikere?

– Nei…nei, den var verre, gitt.

(Litt seinere på dagen tikket det inn en SMS fra intervjuobjektet:

«Hei! Et av dine spørsmål kom litt brått på. To politikere jeg respekterer i Moss er Eirik Tveiten og Arild Svenson. Det får være grenser for å være ovapå!»)

Blått flagg
Det blir mye politikk for Szkutak om dagen, og verre skal det bli etter som kommunevalget nærmer seg og sammenslåing blir et stadig heitere tema. Men han har alltid tid til familie og barnebarn. Og han er glad i å fiske.

– Makrell langs ryggelandet?

– Nei, helst ørret på fjellet. Favorittstedet er Eggedal.

Og så forsikrer han at fremdeles er svært glad i Moss, og har stor glede av turer på Alby og Nes.

– Og hvis det blir sammenslåing får dere to strender med kvalitetsmerket blått flagg, Sjøbadet og Tronvik. Det har dere ikke noe av nå.

– Det er jo fint, men det skulle vært gjort enda mer ut av beliggenheten ved fjorden. Det burde vært etablert et nasjonalanlegg for seiling, så kunne man invitert til seile- og badebyen Moss.

– Javel. Men hva gjør du hvis, eller kanskje vi skal si når, det blir sammenslåing?

– Da kaster jeg meg rundt og gjør det beste ut av det. Jeg er optimist av natur, og graver meg slett ikke ned.

– Men det er ikke noe som kunne få deg til å gå av som nei-general nå?

– Jo, faktisk. Hvis fylkeskommunen blir nedlagt sier jeg ja til sammenslåing. Da ville vi fått oppgaver som er meningsfylte, som videregående skoler, kommunikasjon, kultur og næringsplanlegging.

Tekst og foto: Lars Rune Debes

Related posts

Cowboyen fra Flemmingkrysset

mortensen

Butikk-debuterte som 14-åring

mortensen

Ole Conrad Reier (68) fra Jeløy: Lang trenerkarriere med liten og stor ball

mortensen

Denne nettsiden bruker «cookies» for å forbedre brukeropplevelsen. Vi regner med at det er OK for deg. Er det ikke greit velger du det selv. Aksept Les mer

Privacy & Cookies Policy