Image default
MC

Enduro; Moro for alle

Kunne det friste med en runde eller to eller tre i ei velpreparert løype i skauen – med en potent motorisert tohjuling under baken? I så fall kan enduro være noe for deg.

Enduro har sitt opphav i det spanske ordet for utholdenhet.  Ikke er det motocross. Ikke trial heller. Men en mellomting, kan man si. Og det er en aktivitet som kan by på mye moro  for alle – enten man er fem-seks år eller det tidobbelte. 

Martin Ramsøe er  ny leder i Moss MC-klubb, mens Simen Ramsøe (21) er nevø av sjefen. Begge dyrker interessen og fascinasjonen  for enduro. Det samme gjør rundt et snes andre medlemmer av klubbens «enduro-gjeng». De dekker en stor del av aldersstigen. Og begge kjønn er representert. 

Tøft terreng
Søker du på «enduro» på Google,  får du vite at det handler om en motorsykkelsport der det kjøres på baner i tøft terreng. Og sporten setter store krav til både teknikk, kroppsbeherskelse, koordinasjon og utholdenhet. Moss MC-klubb kan lokke med  en utmerket treningsbane mellom fylkesvei 120 og den gamle Vålerveien på Vanemmyra i Moss. Området er svært godt utnyttet, og man har klart å få til ei sikk-sakk-løype på cirka to kilometer. 

– Her  kan vi kjøre både langt og lenge.  Etter et par timer på sykkelsetet er du rimelig gåen, sier Martin. 

– Du kjenner det godt etter en halv time eller tre kvarter også, istemmer Simen – som du ser i fint driv på inngangsbildet til denne saken.   

21-åringen har kjørt sykkel siden han var en neve stor og har vært innom både motocross og BMX. Nå legger han runde på runde bak seg  på en 250-kubikker – en Honda CRF firetakter som han kjøpte i fjor høst.

– Jeg har hatt en enduro-down i forbindelse med at jeg har tatt fagbrev som elektriker. Men nå er interessen og treningsiveren helt klart på vei opp igjen, smiler han. 

Kjører mye
– Enduro er altså en disiplin som krever god utholdenhet. Hvordan trener du?

– Jeg jogger litt. Men mest handler det om å kjøre mye. Med mange økter på sykkelen kommer utholdenheten av seg selv, sier Simen. De aller yngste «enduristene» kjører på 50-kubikkere. Men syklene og førerne vokser i takt med hverandre. Og for de eldste og mest erfarne er det 450 ccm som gjelder. 

– En kostbar hobby? 
– Det koster naturligvis noen kroner å gå til anskaffelse av en motorsykkel.  Men det er mye å finne på Finn.no – av sykler som ikke nødvendigvis er kjørt så hardt. Jeg er så heldig å ha en bestefar som er motorsykkelmekaniker. Skulle behovet melde seg, er det alltids mulig å få litt hjelp til å mekke. Og mye gjør du selv ved å vaske og stelle sykkelen godt. 

– Farlig?
– Om man unnlater å kjøre over evne, leser terrenget godt og ser langt fram, går det bra.  Det er nok mulig å slå seg litt  hvis man ikke takler utfordringene som løypa byr på.  Men enduro er generelt mye mindre farlig enn for eksemplet motocross, mener Larkollen-gutten.  

Veteraner 
Moss MC-klubb er ikke fremmed for å påta seg arrangøroppgaver. Så tidlig som i 2002 sto klubben for avviklingen av NM i etappe-enduro, og nå i høst ble Norges eneste veteran-enduroløp arrangert her.

  – 49 førere stilte til start. Og den eldste sykkelen som ble brukt, var en 1952-modell, forteller Martin Ramsøe. 

  – Skikkelig artig, sier Simen, som selv hadde gleden av å kuske en CZ 360 av 1969-årgang. 


Related posts

Desirée er et råskinn på to hjul

mortensen

Store planer for 2020!

mortensen

MC-salget i solid vekst

mortensen

Denne nettsiden bruker «cookies» for å forbedre brukeropplevelsen. Vi regner med at det er OK for deg. Er det ikke greit velger du det selv. Aksept Les mer

Privacy & Cookies Policy