Image default
Kultur Ukategorisert

Gatekunstneren CFSN med kreative planer for byen vår

Charlotte Norlund, også kjent som CFSN i gatekunstmiljøet, sluttet jobben og satset fullt på sin kreative karriere i fjor. Og det angrer hun ikke et sekund på. Nå skal hun sette sitt særpreg på seks store vegger hos Moss To-Takt på Høyda.

– Jeg startet businessen på fulltid da koronaen kom, forteller Norlun. – Jeg arbeidet som taxisjåfør, men der ble det full stopp og nesten ingen turer. Dermed hoppet jeg i det, ler hun, og forteller at det har vært en skikkelig pangstart på den kreative karrieren. Hele 20 prosjekter er allerede i boks på under et år.

Historie på veggene
Det er et spennende oppdrag hun skal utføre for Moss To-Takt. Seks innendørsvegger skal dekoreres med bilforretningens historie fra 1960 fram til i dag. Innehaver av Moss To-Takt, Kjell Rune Hansen, tror disse kunstverkene vil passe perfekt inn i deres splitter nye og moderne lokaler på Høyda. Han ønsker å vise firmaets historie i form av en tidslinje fra den gang hans far startet virksomheten på 1960-tallet. Og dette skal Norlund illustrere med sin karakteristiske stil. Prosjektet er forventet å starte om fire uker, og Norlund regner med å bruke to til tre uker per vegg. Hun skal planlegge alle motivene først, og deretter lage sjablongene som hun bruker i arbeidet sitt.

– Forarbeidet er det som tar lengst tid, men jeg har fått veldig bra rutine på det. God planlegging og godt forarbeid er viktig, for det utgjør neste 70% av arbeidet, forklarer hun.

Design til kulturprisen
I tillegg til veggmalerier og andre kreative oppdrag fra både privatkunder og bedrifter, ble hun spurt om å designe et diplombilde som skal deles ut under kulturprisen i Moss i år. – Jeg har laget og signert et så kalt «fine art-print» som skal deles ut under kulturprisen, forhåpentligvis til sommeren, forteller Norlund, som også har hatt andre oppdrag fra Moss kommune, deriblant workshops for barn og unge.

– I fjor hadde vi en kjempesuksess med en workshop som fant sted ved paviljongen i Kirkeparken. Mellom 80 og 100 barn møtte opp hver dag for å lære å male med akrylmaling eller spraymaling. Det var veldig gøy å se at de ble flinkere i løpet av en time med meg. Og de syns det var stas å få med seg bildet sitt hjem etterpå. Jeg har et sterkt ønske om å tilby dette i andre deler av byen også, forklarer hun.

Eget studio
Den 10. mars flyttet Norlund og Nils T Hovmo inn i et galleriverksted i Møllerbyen, nærmere bestemt i bakgården til Moss Bryggeri. – Det blir kult å få et sted hvor folk kan stikke innom, og hvor jeg kan holde workshops og malerkurs, smiler kunstneren, som har utdanning fra Florence Acadamy of Art i Sverige. Ikke minst blir det godt at studioleiligheten min kan få lov til bare å være en leilighet, ler hun.

Utstillinger
Det aller første gatebildet hun lagde var av to stensilerte rotter ved det gamle vinmonopolet i sentrum for åtte år siden. Bildet fanget oppmerksomheten til Dag Modal, daværende kurator ved Galleri Henrik Gerner, som ga henne veggplass på galleriet. – Han likte street art og pleide å ta bilder av det. Han søkte opp pseudonymet mitt og fant ut hvem jeg var, forklarer Norlund, som fortsatt holder utstillinger – deriblant en salgsutstilling på Café Ris for øyeblikket. 

Bilder på bestilling
Den driftige kunstneren har mange ideer og framtidsplaner. Blant annet «Sommerfuglprosjektet», hvor hun ønsker å dekorere grå og triste vegger med vakre sommerfugler. – Det skal være bilder som gir energi og en god følelse, og som er rettet mot psykisk helse fordi det symboliserer transformasjon – en påminnelse om at alt blir bedre. Det er fint å se positive bilder der man ikke forventer det, smiler kunstneren, som også maler street art på bestilling. – Det er ikke så mange som vet at det går an å bestille bilder fra meg for å få akkurat det motivet man ønsker seg. Et «custom-made»-bilde til nettopp deg, forklarer Norlund, som har 12 år som kunstner under beltet.

Flere flater
Norlund håper kommunen vil gi henne flere underganger og vegger hun kan dekorere. Hun har et sterkt ønske om at barn og unge fra byens fritidsklubber kan få være med på å male sommerfuglene i prosjektet hennes. For å få til det trenger vi støtte enten fra kommunen eller kulturrådet, og det håper jeg å få til, avslutter hun optimistisk.

Tekst & Foto: Ellen-Marie

Related posts

«Gøy å skape en opplevelse for andre»

mortensen

– Føler meg heldig som har fått denne muligheten

mortensen

Galleri F 15: Møt Edvard Munchs støttespillere

mortensen

Denne nettsiden bruker «cookies» for å forbedre brukeropplevelsen. Vi regner med at det er OK for deg. Er det ikke greit velger du det selv. Aksept Les mer

Privacy & Cookies Policy