Image default
Kultur

Andreas Westerveld (19) lager «Jens og Jason»: Tegneserie-talent fra Ekholt

Vi elsker tegneserier, vi nordmenn. Vi har «Pondus» og «Lunch» og «Nemi» og hva de heter, alle sammen, norske og utenlandske. Og nå har det dukket opp  en ny blomst i tegneseriefloraen.  Den heter «Jens og Jason».  Serien, som foreløpig er kommet ut med to hefter, er skapt av Andreas Westerveld (19) fra Ekholt.  Vi skriver foreløpig, for Andreas har hodet fullt av ideer til nye tegnede krumspring. 

Andreas Westerveld  går på Bjerkely Folkehøyskole på Arneberg i nærheten av Flisa i Innlandet fylke.  Der er det rolig  og fint, og han trives godt  sammen med et snes medelever på tegneserielinja. 

–  Jeg tok studiespesialisering på Malakoff videregående skole. Og der tegnet jeg i timene. Etter hvert begynte nok lærerne å gi litt opp. Likevel klarte jeg meg helt greit. Nå er jeg halvveis i året på Bjerkely,  men jeg har ikke bestemt meg for hva jeg skal gjøre når dette skoleåret er over, sier Andreas. 

– Det hadde vært veldig gøy å kunne leve av serietegning eller illustrasjon. Jeg har tro på at jeg kan få det til hvis jeg har lyst nok og kjører på.  Det er jo noen som får det til. Man må bare  bestemme seg for å satse. På kort sikt har jeg tenkt å begynne på en anatomiskole i Oslo, men jeg har  ingen fastlåste framtidsplaner ennå, legger han til.    

Har alltid tegnet 

Andreas har tegnet helt siden han kunne holde i en blyant, sier han selv. 

Tegneserier har han syslet med hele tida. 

 – Jeg liker å lage historier. Elsker å skape personligheter som  snakker med hverandre og har ulike ansiktsuttrykk. Det har jeg alltid vært opptatt av å få fram, forklarer han.

Nå lager Andreas altså serien «Jens og Jason».  Det første nummeret startet han på i klasserommet på Malakoff .

– Egentlig begynte det i 4. klasse.  En kompis og jeg skulle  lage en historie om fire folk som bodde sammen i et kollektiv og fant  på masse rart. Det ble ikke noe av. Men jeg har  hele tida hatt lyst til å lage noe ordentlig ut av ideen. Jeg har prøvd flere ganger, men ikke fått det til. Ikke før nå.

Hefte nummer én  ble jeg ferdig med da jeg gikk på videregående. Det du ser her, er  hefte nummer  to, som det har tatt meg halvannet år å få avsluttet. Det ble ferdig i slutten av november, og  fikk et trykkeri til å printe det opp, forteller han. 

Andreas fikk lov til å selge «Jens og Jason» hos Rema 1000 i Varnaveien før jul. Og salget gikk godt.  Mange ble imponert da 19-åringen kunne fortelle at serien er håndtegnet. 

Fire fine fyrer

– Jens, seriens hovedperson,  er en arbeidsløs 19-åring. Det er ikke meg, men han er kanskje den som ligner mest på meg – en litt mer uskyldig og naiv versjon av meg. Litt mer barnslig også, kanskje. I den lange historien i bladet skal Jens være barnevakt, og ungen han skal passe på, utnytter naiviteten hans og bare kødder med ham, redegjør forfatteren.

Jason er  en av dem  som bor i kollektivet. Han er mer som en Casanova som forfører damer. Han er høy på seg selv og jobber som mannlig modell. Jason er en «kjempesjøldigger» – nærmest narsissist.  I kollektivet bor det to andre fyrer. Kalle er svensk. Han er høy, har langt hår, er fattig – og dum. Han skaper hele tida problemer for kollektivet uten at han skjønner det selv.  Sistemann er Rocky. Han er en sånn emo-punk. Han er aggressiv og har kort lunte.  Han er smart også. I det første bladet redder han «Jens og Jason» i siste sekund.

– Litt av en gjeng! Hvordan går fire så forskjellige fyrer sammen?

  – Det går dårlig. Det er et ganske dysfunksjonelt   kollektiv.  Men det skaper komiske situasjoner, og det er det som er greia.  De er jo nødt til å bo sammen. Alle mobber Kalle. Det ender ofte med at de slåss med hverandre,  humrer Andreas.

Flere på gang 

– Kommer det flere «Jens og Jason»? 

– Det kommer iallfall en treer, og jeg har også en idé om et fjerde hefte. Jeg starter på treer’n nå med det samme. Jeg er kjempemotivert nå som så mange har vist interesse og kjøpt bladet, sier den unge tegneserieforfatteren. 

– Forbilder?

– Jeg er blitt veldig  blitt veldig glad i Franquin, han som tegnet «Viggo» og «Sprint».  Jeg er glad i «Pondus». Og Donald Duck slukte jeg da jeg var liten.  Så når jeg lager historier, er det litt av oppskriften fra Donald som ligger i underbevisstheten, avrunder Andreas.

Så da er det bare å vente på at det «ducker» opp nye «Jens og Jason»-hefter i hyllene…

Per L. Johansen (tekst)

Jørn Mortensen (foto) 

Related posts

Da Edvard Munch regjerte på Grimsrød, Jeløy

mortensen

Galleri F 15: Møt Edvard Munchs støttespillere

mortensen

Slår an tonen for jazzglade mossinger

mortensen

Denne nettsiden bruker «cookies» for å forbedre brukeropplevelsen. Vi regner med at det er OK for deg. Er det ikke greit velger du det selv. Aksept Les mer

Privacy & Cookies Policy