Image default
Kultur

Slår an tonen for jazzglade mossinger

Tilbake i 1959 ble jazzklubben, Club Indigo stiftet i Moss. Med hovedbase i kjelleren på gamle og ærverdige, Møllhausen i gågaten bød de byens jazzvenner på mange nasjonale og internasjonale godbiter. 

Toppen ble nok nådd allerede 19. desember i åpningsåret. Da stilte ingen ringere enn jazzlegenden, Stan Getz på den lokale jazzscenen. Club Indigo ble dessverre oppløst allerede i 1962. Siden den gang har det vært gjort sporadiske forsøk på å stable en ny lokal jazzklubb på benene uten at de har klart å få skikkelig fotfeste. Ikke før nå.

Tett program
Vi møter en energisk gjeng en lørdag formiddag på Skarmyra skole. De utgjør styret i Moss Jazzklubb. Siden klubben ble stiftet i mars i år har de lagt stor flid i å spre jazzens glade budskap ut til musikkinteresserte mossinger. Totalt har de hele 10 konserter på plakaten i oppstartsåret. De fleste er allerede gjennomført, men det er også flere godbiter i vente.

– Det har vært travle tider. Vi kommer vel opp i totalt 10 konserter dette året, forteller Lars Jegleim. Han er leder i den lokale jazzklubben. 

Økende interesse
Det er et svært musikalsk styre som Moss jazzklubb kan skilte med. Så godt som samtlige styremedlemmer enten spiller et instrument eller synger. Alle bortsett fra sekretæren.

– Jeg liker å si at jeg spiller jeg også. På laptop, ler Eivind Pettersen. – For klubbens styre er dette et i hvert fall et viktig styringsinstrument. Her holder jeg orden på referater fra styremøter, våre aktiviteter og ikke minst på klubbens medlemskartotek. Akkurat dette har vært en artig del av sekretærjobben. I løpet av den korte tiden som jazzklubben har vært i sving så har vi nå faktisk kommet opp i hele 142 medlemmer. Det forteller jo at det er et behov for en jazzklubb i byen vår, forteller han.

Savnet et samlingspunkt
Solveig Borgen er klubbens nestleder. Som innflytter savnet hun et samlingspunkt for jazz i Moss. Hun tok derfor kontakt med Lars Jegleim. Kort tid etter hadde klubben sitt stiftelsesmøte.

– Solveig har vært en skikkelig pådriver. Det hersker det liten tvil om. Det var først etter at hun satt inn trykket at det virkelig skjedde ting. I dag er hun både en viktig person for klubbens styre, og ikke minst en stor bidragsyter musikalsk. Solveig og hennes band skal forresten opptre på vår jazzcafe på House of Foundation 10. desember, forteller Jegleim.

Frir til de unge
Moss Jazzklubb ønsker å fremstå som en tydelig arrangør for alle som er glad i jazz. For å få til dette er det viktig å legge opp til et variert program. Et program som også tiltaler de unge.

– De unge er absolutt viktige for oss. Vi har allerede hatt noen unge lokale musikere som har fått prøve seg ut som oppvarmingsband med stort hell. Slike opplevelser ønsker vi flere av, og derfor håper vi å få til et nært samarbeid med musikklinja på Kirkeparken videregående skole, forteller Solveig Borgen.

Kortreist jazzglede 
Den mest anerkjente artisten som Moss Jazzklubb har hatt på plakaten til nå er nok den amerikanske jazzgitaristen, Kenny Wessel. Denne konserten var det mange jazzglade mossinger som ønsket å få med seg. Selv om internasjonale stjerner selvfølgelig frister, så er styrets leder også klinkende klar på at det finnes nok av lokale godbiter.

– Det bor mange dyktige jazzmusikere i Moss og omegn. De har frem til nå holdt konserter i Oslo og andre byer med etablerte jazzmiljøer. Vi håper jo at flere av disse vil stå på vårt program fremover slik at våre medlemmer og andre jazzinteresserte får ta del av deres musikalske kvaliteter. Når vi første er inne på lokale høydepunkter så kommer vi jo ikke utenom, Hanna Paulsberg. Hun skal forresten runde av konsertprogrammet vårt i 2022 med en konsert i samfunnssalen i midten av desember. Hit kommer hun med bandet Flukten, som for øvrig vant Spellemannsprisen i kategorien jazz i 2021, forteller Lars Jegleim.

Godbiter på rekke og rad
Som nevnt har det vært stor aktivitet i løpet av den korte tiden som Moss Jazzklubb har eksistert, og det ser ikke ut til at 2023 skal bli noe hvileår. Vinter og vårprogrammet er allerede spikret og det er flere godbiter i vente for jazzelskende mossinger.

– Foruten våre månedlige jazzkafearrangement på House of Foundation med flott artister, så vil vi også by på større konserter i samfunnssalen. I februar er vi så heldige å få besøk av Hilde Asbjørnsen og Anders Aarum. Samme måned er vi også med på å arrangere Crossover jazz festival i samarbeid med Moss Kulturhus. Her blir det et spennende og variert program. Som om ikke dette er nok, så vil vi også få besøk av Kjeld Lauritzen med Norwegian Trio. Det er altså nok å se frem imot, avrunder Jegleim

Tekst Petter Andresen

Foto Jørn Mortensen

Related posts

CC Cowboys konsert i VingParken:- Vi trenger en konsert som løfter oss igjen!

mortensen

Eks-mossing Kristin Roskifte; Oversatt til 33 språk

mortensen

Løvstad Dagsenter: Julemarked avlyst – katalogsalg overtar!

mortensen

Denne nettsiden bruker «cookies» for å forbedre brukeropplevelsen. Vi regner med at det er OK for deg. Er det ikke greit velger du det selv. Aksept Les mer

Privacy & Cookies Policy