Image default
Våler

Kyllinghuset hos ordføreren i Våler

Selv om koronaepidemien herjer med landet vårt, og verden ellers, er det intet å si på entusiasmen og gleden vi kunne finne i kyllinghuset til Reidar Kaabbel i Våler.

Mer enn 20100 små gule nøster flokket seg rundt oss når vi etter en renholdsseremoni fikk tiltrede til kyllingenes enemerker. Med sitt sedvanlige store smil kom han imot oss, ordføreren, og ønsket velkommen inn i det enorme kyllinghuset på gården Kaabbel i Våler. Selv om huset er på 1200 kvadratmeter og kyllingene er små, virker det trangt når 20100 stykker av dem piler rundt bena dine. Støvlene måtte flyttes forsiktig og med omtanke. 

Utvikler seg raskt
Ved besøket var disse nydelige små nøstene bare ett par døgn gamle og trodde at alle som var store og beveget seg kunne assosieres med mammaen de aldri hadde sett. 

Det retter seg etter bare et par dager til smilte ordføreren og forklarte at kyllingene raskt tilpasset seg. Mat søvn og aktivitet skapte trivsel. Etter bare en uke piler de unna det beste de har lært nå vi beveger oss her inne. Da har de utviklet den naturlige redselen for andre enn artsfrender.

20100 kyllinger
Det enorme huset med sine 20100 kyllinger har en mengde fasiliteter utover varme og avtrekk. I store deler at hallen er det lagt ut torv som kyllingene skal naturlig kunne utvikle seg og sparke i. Med ulike mellomrom er det også i taket store dusjer som skaper et lett duskregn. Alt er lagt til rette for at trivselen skal være på topp den relativt korte tiden de skal være borgere i Våler

Ordfører og bonde
De fleste kjenner nok Reidar Kaabbel mest som ordføreren i Våler kommune, men han er da også en bonde med mange jern i ilden.

På gården Kaabbel som ligger rett ved alpinbakken i Middagsåsen er det ikke bare kyllinger, men litt under 100 sauer går og koser seg på beite og lytter til de mange tusen biene som lager honning til kubene Reidar har borte i sydhellinga. 

Med femhundre mål dyrka mark og 2000 mål skog er det i tillegg nok å henge fingrene i. Selv sier han at drifta i skogen er nok favoritten som topper seg under høstjakta. Han er en ivrig jeger som aldri går glipp av elgjakta og trives med gode venner med rådyr og småviltjakt frem til jul.

Dyrevelferden på alvor
Driften av kyllinghuset krever jo også sitt. Selv om foring og klima styres automatisk må det hele tiden være menneskelig overvåking av det hele. Det er montert alarmer som varsler om det minste avvik og da er Reidar raskt på plass og fikser problemet. Kyllingene er skjøre og tåler nesten ikke avvik i det klimatiske oppsettet. Det føres lister og dokumentasjon for alt og kontrollen til mattilsynet er tette og nøye. Slik må det også være smiler Reidar og legger besøksdressene vi fikk låne i vaskemaskinen så de er rene og nyvasket til den neste som er heldige og får komme inn. Rensligheten er til enhver tid punkt nr 1. Den holder sykdommer unna og den største frykten er nok den smittsomme bakterien salmonella som de fleste har hørt om.

Dyrevelferden tas på meget alvor forteller Kaabel og legger til at hvis det sluskes med dette vil det raskt vise seg med et dårlig produkt i den andre enden. 

Selv om vi nå har holdt på med kyllinger i ti år – sier Reidar – så blir vi aldri utlærte. Vi oppdager og lærer nesten hver dag. Slik er det med dyrehold. De er individer som vi gir alle forutsetninger for å trives så lenge de bor hos oss. Men, utrolig vakre var de og tydeligvis yndede fotomotiver. Fotografen var ikke lett få med seg ut igjen…

Tekst: Ivar B Johansen

Foto: Jørn Mortensen

Related posts

Inn på tunet på Østre Kjærnes gård

mortensen

Denne nettsiden bruker «cookies» for å forbedre brukeropplevelsen. Vi regner med at det er OK for deg. Er det ikke greit velger du det selv. Aksept Les mer

Privacy & Cookies Policy